A képviselőház jogi bizottsága a hivatali visszaéléssel kapcsolatos módosításokról tárgyal

2023. április 4. – 18:44

Másolás

Vágólapra másolva

A képviselőház jogi bizottságának elnöke, Laura Vicol a bizottság ülésén bejelentette, hogy minden vitatott módosító indítványt visszavonnak, és a szenátus módosításait elvetik. Konkrétan, a szenátusban múlt héten megszavazott törvényjavaslatban bevezetett, a hivatali visszaélés büntethetőségének 250 ezer lejes küszöbértékét elvetik.

A három legfontosabb fejlemény az ügyben:

  • a jogi bizottság visszavonta az összes módosítást, és megszavazta a Predoiu-féle tervezet alapváltozatát
  • elfogadták, hogy a SRI lehallgatása bizonyítékként használható korrupciós ügyekben
  • eltörölték a hivatali visszaélés küszöbértékét

A testület tagjai több mint két órán keresztül általánosságban tárgyaltak a tervezetről az igazságügyi minisztérium, az igazságszolgáltatás intézményei és a civil szervezetek képviselőinek jelenlétében.

Az igazságügyi tárca képviselője az ülésen azt javasolta, hogy a 9000 lej feletti kárt okozó hivatali visszaélést tekintsék bűncselekménynek. A minisztérium egy módosító indítványba foglalta a javaslatát.

Múlt héten a szenátus a büntető törvénykönyv módosításának vitájakor 250.000 lejes értékhatárt vezetett be a hivatali visszaélés meghatározásánál.

A Szociáldemokrata Párt elnöke, Marcel Ciolacu kedden kijelentette, hogy Nicolae Ciucă kormányfővel együtt támogatják az igazságügyi minisztérium – szakértői véleményekre alapozó – javaslatát. „Ha ez időközben változott, semmi ellenvetésem, részemről lehet egy euró is az értékhatár” – nyilatkozta a hivatali visszaélés meghatározásáról szóló vitáról a politikus.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!