A képviselőház jogi bizottsága a hivatali visszaéléssel kapcsolatos módosításokról tárgyal

2023. április 4. – 18:44

Másolás

Vágólapra másolva

A képviselőház jogi bizottságának elnöke, Laura Vicol a bizottság ülésén bejelentette, hogy minden vitatott módosító indítványt visszavonnak, és a szenátus módosításait elvetik. Konkrétan, a szenátusban múlt héten megszavazott törvényjavaslatban bevezetett, a hivatali visszaélés büntethetőségének 250 ezer lejes küszöbértékét elvetik.

A három legfontosabb fejlemény az ügyben:

  • a jogi bizottság visszavonta az összes módosítást, és megszavazta a Predoiu-féle tervezet alapváltozatát
  • elfogadták, hogy a SRI lehallgatása bizonyítékként használható korrupciós ügyekben
  • eltörölték a hivatali visszaélés küszöbértékét

A testület tagjai több mint két órán keresztül általánosságban tárgyaltak a tervezetről az igazságügyi minisztérium, az igazságszolgáltatás intézményei és a civil szervezetek képviselőinek jelenlétében.

Az igazságügyi tárca képviselője az ülésen azt javasolta, hogy a 9000 lej feletti kárt okozó hivatali visszaélést tekintsék bűncselekménynek. A minisztérium egy módosító indítványba foglalta a javaslatát.

Múlt héten a szenátus a büntető törvénykönyv módosításának vitájakor 250.000 lejes értékhatárt vezetett be a hivatali visszaélés meghatározásánál.

A Szociáldemokrata Párt elnöke, Marcel Ciolacu kedden kijelentette, hogy Nicolae Ciucă kormányfővel együtt támogatják az igazságügyi minisztérium – szakértői véleményekre alapozó – javaslatát. „Ha ez időközben változott, semmi ellenvetésem, részemről lehet egy euró is az értékhatár” – nyilatkozta a hivatali visszaélés meghatározásáról szóló vitáról a politikus.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!