Klaus Iohannis hol kormányváltásról, hol előrehozott választásokról beszél

2023. április 3. – 17:59

Másolás

Vágólapra másolva

Klaus Iohannis elnök hétfőn Olaf Scholz német kancellárral közösen tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy bár „bonyolult politikai koalíció van a PNL és a PSD között”, a kormány élén megtörténik a rotáció, mivel jelenleg nincs „életképes alternatíva”. De biztosítékot ad arra, hogy szükség esetén be fog avatkozni, hogy biztosítsa „a stabilitást és a dolgok zökkenőmentes menetét”, mert a rotáció „további kérdésekkel jár majd, amelyekről tárgyalni kell”. Az államfő azt is elmondta, hogy bonyolult az előrehozott választások kiírása, de ha erre kerülne sor, a koalíció döntene.

'Azt hiszem, a rotáció lehetséges és meg fog valósulni. Nem hiszem, hogy jelenleg van életképes alternatívája ennek a koalíciónak, és ezt minden párt meg is értette' – nyilatkozta Iohannis a sajtónak.

Az elnöktől azt is megkérdezték, számol-e az előre hozott választások lehetőségével. Iohannis azt felelte, a kormányváltáskor olyan kérdések fognak felmerülni, amelyek alkudozás tárgyát képezik majd, és jómaga a stabilitás és a dolgok szabályszerű menete érdekében fog cselekedni. Ugyanígy fog tenni akkor is, ha véletlenül nem sikerül megállapodásra jutni, és a koalíció az előre hozott választások kiírása mellett dönt. 'Végül is mindenképpen lesznek választások, legkésőbb jövő év végén. De ismétlem, szerintem megvalósul a kormányfőcsere, és meggyőződésem, hogy a koalíció fennmarad' – nyomatékosította az államfő.

Felidézte, hogy a jelenlegi koalíció 'politikai ráció' eredményeként jött létre, amikor a döntéshozók ráeszméltek, hogy többszörös válság elé néz az ország, és stabil parlamenti támogatottsággal rendelkező kormányra lesz szükség. 'Így alakult meg több mint egy évvel ezelőtt a Ciucă-kormány, amelynek sikerült kivédenie mindegyik válság súlyos következményeit, mind az energiaválságét, mind a biztonsági válságét' – mondta Iohannis, megismételve, hogy elégedett a kormányzat működésével.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!