42 juhot ölhetett meg egy medve a székelyföldi Nagykadácson

2023. április 2. – 23:30

Másolás

Vágólapra másolva

Negyvenkét juhot ölt meg egy medve a Siménfalva községhez tartozó Nagykadácson, mások megsebesültek, a támadás egy helyi tanyán történt – közölte vasárnap este Hargita Megye Tanácsának sajtóosztálya. A közlemény szerint a támadás egy gazdasági épület mögött következett be, 50 méterre a lakott területtől.

Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba a Facebookon közzétett videóban elmondta, hogy az okozott kár nagyon nagy az érintett háztartásban.

Nagy János, Siménfalva polgármestere a helyszínről mutatta be a gazdaságot, a behatolás nyomait, és elmondta, sajnálatos, hogy a gazda most éppen a húsvéti időszakban szembesült ezzel a hatalmas kárral. A tanácselnök arra is rávilágított, hogy a gazdaság villanypásztorral van bekerítve, de a vadállat ettől nem riadt vissza.

Borboly ismét hangsúlyozta, hogy szerinte minden szabály, minden változtatás sürgősséggel kellene megtörténjen, a 24 óra hosszú idő, ami alatt már nagyon messze kerülhet a ragadozó medve. Borboly Facebook-bejegyzésében azt is írja, a polgármesterek félnek attól, hogy éljenek azzal a jogszabályi eszközzel, amely lehetővé teszi számukra, hogy döntést hozzanak a településre érkező és kárt okozó veszélyes medvék kilövéséről

„Ahogy többször elmondtam a medve veszéllyel kapcsolatos témakör NINCS megoldva, a szükséges lépésekből csak az elsők vannak megtéve, szükség van további intézkedésekre. Külön kell választani az emberre vonatkozó veszélyt és azt hangsúlyosabban kell védeni” – írta Borboly.

Hargita Megye Tanácsának elnöke úgy véli, hogy a medveveszély problémája még messze nem megoldott, rámutatva, hogy további intézkedésekre van szükség, és felelős hozzáállásra van szükség, különösen a nemzeti és európai döntéshozók részéről.

Szombat este a Hargita Megyei Sürgősségi Felügyelőség RO-ALERT üzenetet küldött, miután a Siménfalva községhez tartozó falvakba, miután a medve jelenlétéről tudomást szereztek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!