42 juhot ölhetett meg egy medve a székelyföldi Nagykadácson

2023. április 2. – 23:30

Másolás

Vágólapra másolva

Negyvenkét juhot ölt meg egy medve a Siménfalva községhez tartozó Nagykadácson, mások megsebesültek, a támadás egy helyi tanyán történt – közölte vasárnap este Hargita Megye Tanácsának sajtóosztálya. A közlemény szerint a támadás egy gazdasági épület mögött következett be, 50 méterre a lakott területtől.

Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba a Facebookon közzétett videóban elmondta, hogy az okozott kár nagyon nagy az érintett háztartásban.

Nagy János, Siménfalva polgármestere a helyszínről mutatta be a gazdaságot, a behatolás nyomait, és elmondta, sajnálatos, hogy a gazda most éppen a húsvéti időszakban szembesült ezzel a hatalmas kárral. A tanácselnök arra is rávilágított, hogy a gazdaság villanypásztorral van bekerítve, de a vadállat ettől nem riadt vissza.

Borboly ismét hangsúlyozta, hogy szerinte minden szabály, minden változtatás sürgősséggel kellene megtörténjen, a 24 óra hosszú idő, ami alatt már nagyon messze kerülhet a ragadozó medve. Borboly Facebook-bejegyzésében azt is írja, a polgármesterek félnek attól, hogy éljenek azzal a jogszabályi eszközzel, amely lehetővé teszi számukra, hogy döntést hozzanak a településre érkező és kárt okozó veszélyes medvék kilövéséről

„Ahogy többször elmondtam a medve veszéllyel kapcsolatos témakör NINCS megoldva, a szükséges lépésekből csak az elsők vannak megtéve, szükség van további intézkedésekre. Külön kell választani az emberre vonatkozó veszélyt és azt hangsúlyosabban kell védeni” – írta Borboly.

Hargita Megye Tanácsának elnöke úgy véli, hogy a medveveszély problémája még messze nem megoldott, rámutatva, hogy további intézkedésekre van szükség, és felelős hozzáállásra van szükség, különösen a nemzeti és európai döntéshozók részéről.

Szombat este a Hargita Megyei Sürgősségi Felügyelőség RO-ALERT üzenetet küldött, miután a Siménfalva községhez tartozó falvakba, miután a medve jelenlétéről tudomást szereztek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!