Bűnszervezet a román vasutaknál: 2450 tehervagont adtak el ócskavas áron

2023. április 1. – 15:18

Másolás

Vágólapra másolva

A DIICOT temesvári ügyészsége 35 román és libanoni állampolgár ellen emelt vádat, akik közül néhányan a Román Vasúti Teherszállítási Vállalat vezetőségének tagjai voltak a bűncselekmények elkövetésének idején, és 2450 vasúti kocsit adtak el – ócskavas áron. A vevő egy magánkézben lévő cég volt, amely a – papíron – kiselejtezett kocsikat felújította és jó pénzért továbbadta, vagy pedig alkatrészeiket árulta el.

A szervezett bűnözés elleni ügyészség szombaton kiadott sajtóközleménye szerint az így keletkezett kár 33.628.496,44 lejre, azaz több mint 7 és fél millió euróra rúg.

A 35 személyt – akik közül néhányan vezérigazgatók, fejlesztési műveleti vezetők, gazdasági-pénzügyi vezetők, értékesítési vezetők, osztályvezetők, mérnökök és könyvelők – szervezett bűnözői csoport létrehozásával, különösen súlyos következményekkel járó, folytatólagosan elkövetett sikkasztással és folytatólagosan elkövetett pénzmosással vádolják, közölte Agerpres az ügyészségi tájékoztató alapján.

Az ügyészek szerint 2014-ben különösen súlyos következményekkel járó sikkasztás és pénzmosás bűncselekmények elkövetése céljából szervezett bűnözői csoportot hoztak létre, amely az állami vasúttársaság döntéshozó vezetőségének egyes tagjaiból állt össze, akik 2450, úgymond kiselejtezett vagont adtak el egy călărași-i cégnek.

A vádiratban megállapították, hogy a vevő, a călărași-i kereskedelmi vállalat vezetői – egy jelentős, a romániai vashulladék-piacon nagy tapasztalattal rendelkező cég – tisztában voltak a csalással, csatlakoztak a szervezett bűnözői csoporthoz, és megkötötték a szerződést, hozzájárulva ezzel a kár okozásához. Az adás-vétel dokumentációjában valótlan információkat rögzítettek, hogy az ügylet részleteit eltitkolják.

Ócskavasként tüntették fel adtak el a SC Remat SA Călăraşi vállalatnak 2.450 régi vasúti kocsit, noha a hatályos szabályzat értelmében a felszámolásra kerülő vagonok a jóval drágább öntöttvas-hulladék, illetve az acélhulladék kategóriába tartoznak. A 35.002,12 tonna acélt és 16.584,50 tonna öntöttvasat így ócskavasáron vehette meg a vásárló.

A hulladékhasznosító cég 120 euróért vette át a tehervagonok tonnáját, ami az ócskavasnak megfelelő ár, holott tonnánként 175 euró értékűre becsült öntöttvasat és tonnánként 219 euró értékű acélt tartalmaztak. Ezt később kétszeres áron, tonnánként 255-260 dollárért értékesítette.

Már a 2010-es években is voltak hasonló esetek, amelyeket oknyomozó újságírók göngyölítettek fel, akik vevőnek álcázva magukat – a román államvasutak tisztségviselőinél érdeklődtek olcsó vasúti kocsik iránt. Mint megtudták, bármilyen mennyiségben vásárolhatnak, az államvasutak tisztségviselője szerint „több tízezernyi vasúti kocsiról” van szó, ha a vevő akarja, kilométerben is megszámolhatják nekik: többtucat kilométernyi vasúti kocsit vehetnek. Az „eladó” azt is elmagyarázta, nincs olyan vasútállomás Romániában, ahol ne vágnának szét egy-egy vagont.

Az újságírók szerint az eljárás úgy zajlott, hogy a vasúti kocsikat mindaddig állni hagyták különféle állomásokon, míg le nem járt az időszakonként megejtett, kötelező felülvizsgálatuk. Ekkor a vagonokat nem küldték újabb vizsgálatra, így a műszaki felmérés érvényességének lejárta után a feldarabolásukból nyert alkatrészeket újként adták el a vasúti maffia tagjai. Ráadásul a szétdarabolást is a román vasúti társaság saját telephelyein végezték el.

A jelenlegi ügyben a DIICOT és a rendőrség 63 házkutatást végzett Bukarestben, valamint Temes, Krassó-Szörény, Hunyad, Arad, Prahova, Mehedinţi, Călăraşi, Teleorman és Dâmboviţa megyében. Bűnszervezet létrehozása, hamis okiratok kiállítása és tudatos felhasználása, valamint különösen súlyos következményekkel járó sikkasztás gyanúja miatt 35 személy, többek közt a CFR teherszállítási részlegének volt igazgatója ellen is vádat emeltek. Az ügyben a Temes megyei törvényszék hirdet ítéletet.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!