Két évtizedes huzavona után gazdát cserélt a kézdivásárhelyi Fortyogófürdő

2023. március 31. – 15:17

Két évtizedes huzavona után gazdát cserélt a kézdivásárhelyi Fortyogófürdő
Fortyogófürdő – Fotó: Empty Fesztivál Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Két évtizedes helyben topogás után az Incitato Fortyogó Kft. 400 ezer euróért vásárolta meg az addig Kézdivásárhely önkormányzatának tulajdonában álló Fortyogófürdőt – írja a Háromszék. A helyi lap szerint a cég tervei között szerepel, hogy a mintegy négy hektáros telken szállodát, kezelőközpontot és korszerű strandot alakít ki.

A kézdivásárhelyi Fortyogófürdő a város egyik legfelkapottabb fürdőkádas berendezésű gyógyközpontja volt egykoron, melynek mofettáját különböző ízületi bajok miatt tömegesen keresték fel. A komplexum kertje pedig kedvelt piknikezőhely volt. Két évtizeddel ezelőtt azonban a komplexumot tulajdonló önkormányzat és bérlője között pereskedések egész sora vette kezdetét, miután Török Sándor, Kézdivásárhely volt polgármestere lehegesztette a komplexum bejáratait, mivel az Incitato Kft. a tízéves bérleti szerződés lejártát követően nem volt hajlandó elhagyni a már akkor leromlott állapotú szállodát. Már ekkoriban szó volt viszont arról, hogy Incitato Fortyogó Kft. megvásárolja a komplexumot, amire több mint elővásárlási joga volt: jogszabály kötelezte az önkormányzatokat, hogy eladják bérbeadott ingatlanjaikat a bérlőiknek.

A Háromszék beszámolója szerint az önkormányzat nem akarta „aprópénzért” eladni az ingatlant, a cég viszont nem sokkal több, mint kétszázezer eurót (mai árfolyamon kb. egymillió lejt) ajánlott a tekintélyes méretű, ásványvízben és gyógyhatású gázban gazdag területért, amelyen egykoron egy híres kezelőközpont is működött a szálloda mellett. A városháza által felkért szakértő 2016-ban mintegy 750 ezer eurós vételára becsülte Fortyogófürdőt. A két álláspont tehát valahol középen, a kétmillió lejnek megfelelő 400 ezer eurónál találkozott, és Szigethy Kálmán a Fortyogó eladásával megbízott bizottság elnök bejelentette, nyélbe ütötték az üzletet, a szerződéskötés megtörtént. Szigethy korábban úgy vélte, a vevőnek komoly tervei vannak a komplexummal.

Bokor Tibor polgármester pedig azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a vevő máris kifizette az összeg 25 százalékát, a többi pénzt három év alatt, tízszázalékos kamat mellett fogják törleszteni. A polgármester szerint már kérést is kaptak, hogy a területen lévő hatalmas, túlnőtt fák kivágását engedélyezzék.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!