Jóváhagyta a kormány a tanügyi reformok tervezetét, amely sürgősségi rendeletként kerül a parlament asztalára

2023. március 29. – 18:26

Másolás

Vágólapra másolva

Jóváhagyta szerdán a kormány a közoktatási és a felsőoktatási törvények tervezetét, a két jogszabályjavaslatot sürgősségi eljárással fogja megvitatni a parlament – jelentette be szerdán az oktatási miniszter.

Ligia Deca elmondta, hogy a sürgősségi eljárásnak megfelelően a tervezeteket a képviselőház és a szenátus összevont tanügyi szakbizottsága tárgyalja. „Örülök, hogy (...) a lehető leghamarabb megkezdhetjük az oktatási rendszer számára oly szükséges reformokat” – idézi a tárcavezetőt az Agerpres.

A miniszter emlékeztetett: a két tervezet a Képzett Románia projekt víziójára alapul, elfogadásuk része az országos helyreállítási tervnek. Közlése szerint a diákközpontú jogszabályjavaslatok célja az oktatás színvonalának emelése, a funkcionális analfabetizmus felszámolása, az iskolaelhagyás csökkentése és mindenfajta iskolai szegregáció megszüntetése.

Az oktatási reformokról itt írtunk bővebben. A közoktatási reformok közül talán a legnagyobb módosításnak számít az érettségi módosítása, illetve, hogy jelentősen változna a nyolcadik osztályosok középiskolába való beiratkozásának menetrendje is, ugyanis a középiskolák számára az új tervezet megadja a lehetőséget, hogy az országos képességfelmérő vizsga után külön felvételit szervezzenek azoknál a szakoknál, ahol a korábbi években túljelentkezés volt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!