Jócskán megtolná a Kolozsvári U szekerét az önkormányzat, rekordösszegű támogatást szavazhatnak meg

2023. március 27. – 21:25

Másolás

Vágólapra másolva

Rekordösszegű támogatást, összesen 10 millió lejt kaphat idén a kolozsvári önkormányzattól a Kolozsvári U futballcsapat – derült ki a sporttámogatásokat előterjesztő bizottság javaslataiból, amelyről április 12-én fog szavazni a helyi tanács.

A nyilvánosan elérhető lista szerint a város költségvetéséből összesen 17,5 millió lejt biztosítanak helyi sportszövetségek támogatására, ezek közül a legnagyobb vissza nem térítendő támogatás a Kolozsvári U-nak megy, azon kívül az U név alatt működő, de más sportágak egyesületei tartoznak még a nagy nyertesekhez. A lista szerint a Kolozsvári U városi riválisa és a „magyarbarátnak” könyvelt CFR labdarúgócsapat mögött álló szövetség 85 ezer lejes támogatást kaphat idén.

A Monitorul Cluj összefoglalója szerint várható volt, hogy 2023-ban rekordnak számító közpénzzel támogatja az önkormányzat a labdarúgócsapatot. Emil Boc polgármester korábban úgy nyilatkozott a sajtó előtt, hogy „szép meglepetésben lesz része a Kolozsvári U-nak”, ami a költségvetésből származó támogatást illeti:

„Rekordösszeg lesz ez a Kolozsvári U számára, ami megerősíti a csapat szerepét a városban, és ez jelenti azt a támogatást, amelyet Románia és Erdély zászlóshajójának adunk”. Ugyanekkor mondta, hogy a csapat „pénzügyi szempontból mindig számíthat a stabilitásra”, hogy a román élvonalba jutva örömet szerezzenek a szurkolóknak és Kolozsvárnak.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az egyetemistacsapat szurkolótábora főként a magyarellenes rigmusairól és magatartásáról vált híressé. Tavaly a szurkolók magyarellenes molinói és magyarellenes rigmusok skandálása miatt tíz percre félbe kellett szakítani a Sepsi OSK-val játszott bajnoki labdarúgó-mérkőzést.

A szurkolók az első félidőben több molinót is kifeszítettek a nézőtéren, az egyiken az szerepelt, hogy: „amiként a Nagy-Magyarország, úgy a Székelyföld álmát is csírájában el kell tiporni, és a sepsi(szentgyörgyi), csíki és udvarhelyi horthysta csapatokat is el kell tüntetni a labdarúgás térképéről”. Egy másik molinón a románokat 1848-ban a magyarok elleni harcba szólító Avram Iancu-idézet volt olvasható. A csapatot az incidens után 25 ezer lejes bírsággal sújtották és egy hónapra lezárták a Kolozsvári Arénát, emiatt két mérkőzést Medgyesre kellett átszervezniük.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!