Jócskán megtolná a Kolozsvári U szekerét az önkormányzat, rekordösszegű támogatást szavazhatnak meg

2023. március 27. – 21:25

Másolás

Vágólapra másolva

Rekordösszegű támogatást, összesen 10 millió lejt kaphat idén a kolozsvári önkormányzattól a Kolozsvári U futballcsapat – derült ki a sporttámogatásokat előterjesztő bizottság javaslataiból, amelyről április 12-én fog szavazni a helyi tanács.

A nyilvánosan elérhető lista szerint a város költségvetéséből összesen 17,5 millió lejt biztosítanak helyi sportszövetségek támogatására, ezek közül a legnagyobb vissza nem térítendő támogatás a Kolozsvári U-nak megy, azon kívül az U név alatt működő, de más sportágak egyesületei tartoznak még a nagy nyertesekhez. A lista szerint a Kolozsvári U városi riválisa és a „magyarbarátnak” könyvelt CFR labdarúgócsapat mögött álló szövetség 85 ezer lejes támogatást kaphat idén.

A Monitorul Cluj összefoglalója szerint várható volt, hogy 2023-ban rekordnak számító közpénzzel támogatja az önkormányzat a labdarúgócsapatot. Emil Boc polgármester korábban úgy nyilatkozott a sajtó előtt, hogy „szép meglepetésben lesz része a Kolozsvári U-nak”, ami a költségvetésből származó támogatást illeti:

„Rekordösszeg lesz ez a Kolozsvári U számára, ami megerősíti a csapat szerepét a városban, és ez jelenti azt a támogatást, amelyet Románia és Erdély zászlóshajójának adunk”. Ugyanekkor mondta, hogy a csapat „pénzügyi szempontból mindig számíthat a stabilitásra”, hogy a román élvonalba jutva örömet szerezzenek a szurkolóknak és Kolozsvárnak.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az egyetemistacsapat szurkolótábora főként a magyarellenes rigmusairól és magatartásáról vált híressé. Tavaly a szurkolók magyarellenes molinói és magyarellenes rigmusok skandálása miatt tíz percre félbe kellett szakítani a Sepsi OSK-val játszott bajnoki labdarúgó-mérkőzést.

A szurkolók az első félidőben több molinót is kifeszítettek a nézőtéren, az egyiken az szerepelt, hogy: „amiként a Nagy-Magyarország, úgy a Székelyföld álmát is csírájában el kell tiporni, és a sepsi(szentgyörgyi), csíki és udvarhelyi horthysta csapatokat is el kell tüntetni a labdarúgás térképéről”. Egy másik molinón a románokat 1848-ban a magyarok elleni harcba szólító Avram Iancu-idézet volt olvasható. A csapatot az incidens után 25 ezer lejes bírsággal sújtották és egy hónapra lezárták a Kolozsvári Arénát, emiatt két mérkőzést Medgyesre kellett átszervezniük.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!