Vonatbaleset történt Galacon, meghalt a kalauz

2023. március 26. – 08:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két héten belül másodszor történt személyi sérüléssel járó vonatbaleset Romániában: szombat este a galaci (Galați) pályaudvaron egy vasutas meghalt, két társa és egy utas pedig megsérült, amikor egy mozdony nagy sebességgel nekiütközött annak a vasúti szerelvénynek, amelyikre rá akarták csatlakoztatni, írta az MTI.

A halálos áldozat, egy 53 éves nő, annak a Mărășeștibe induló személyvonatnak volt a kalauza, amelyet össze kellett volna kapcsolni a mozdonnyal. A helyszínre érkező rohammentősöknek a pályaudvaron még sikerült újraéleszteniük, de kórházba szállítását követően meghalt. A mozdonyvezetőt lábsérüléssel, a személyvonat másik kalauzát kéz- és fejsérüléssel, az összetört vasúti kocsiban tartózkodó utast pedig, lábsérüléssel szállították kórházba.

A CFR egy másik szerelvényt indított 80 perc késéssel Mărășeștibe.

A rendőrség szerint a mozdony fékrendszere hibásodott meg, azért rohant neki a szerelvénynek. A mozdony sebességmérője 75 km/h-nál akadt meg, a mozdonyvezető elmondása szerint a mozdony hirtelen gyorsult, és ő hiába próbált fékezni, mert a fékrendszer nem működött. Az ügyben bűnügyi kivizsgálás indult rongálás, gondatlanságból elkövetett emberölés és gondatlanságból elkövetett testi sértés miatt.

Szombat este Sorin Grindeanu közlekedési miniszter közölte, kérni fogja a romániai vasúti felszerelés sürgős technikai ellenőrzését és azt is, hogy a Teleorman megyei vasúti baleset nyomán már kérte a mozdonyvezetők felülvizsgálatát. Később egy újabb Facebook-posztban részvétét fejezte ki a kalauz halála miatt, és hozzátette, miniszterként a vasút biztonságának növelésén és a hasonló tragédiák elkerülésén dolgozik.

Cătălin Drulă, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, volt közlekedési miniszter korábban a szociáldemokrata párti (PSD) Sorin Grindeanu lemondását követelte a rövid időn belül bekövetkező két vasúti baleset miatt.

Március 13-án 12 utas megsérült, közülük négy kórházba került, amikor az Arad és Bukarest között közlekedő gyorsvonat a Teleorman megyei Roșiorii de Vede térségében hátulról beleütközött az ugyanazon a vágányon ugyanabba az irányba közlekedő, gépkocsikat szállító tehervonatba. A nyomozás még nem zárult le, de az első adatok szerint a ráfutásos baleset azért következett be, mert a mozdonyvezető nem állt meg a tilos jelzésnél, csak lassított, azt remélve, hogy felszabadul előtte a pálya, amíg az állomáshoz ér.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!