Vonatbaleset történt Galacon, meghalt a kalauz

2023. március 26. – 09:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két héten belül másodszor történt személyi sérüléssel járó vonatbaleset Romániában: szombat este a galaci (Galați) pályaudvaron egy vasutas meghalt, két társa és egy utas pedig megsérült, amikor egy mozdony nagy sebességgel nekiütközött annak a vasúti szerelvénynek, amelyikre rá akarták csatlakoztatni, írta az MTI.

A halálos áldozat, egy 53 éves nő, annak a Mărășeștibe induló személyvonatnak volt a kalauza, amelyet össze kellett volna kapcsolni a mozdonnyal. A helyszínre érkező rohammentősöknek a pályaudvaron még sikerült újraéleszteniük, de kórházba szállítását követően meghalt. A mozdonyvezetőt lábsérüléssel, a személyvonat másik kalauzát kéz- és fejsérüléssel, az összetört vasúti kocsiban tartózkodó utast pedig, lábsérüléssel szállították kórházba.

A CFR egy másik szerelvényt indított 80 perc késéssel Mărășeștibe.

A rendőrség szerint a mozdony fékrendszere hibásodott meg, azért rohant neki a szerelvénynek. A mozdony sebességmérője 75 km/h-nál akadt meg, a mozdonyvezető elmondása szerint a mozdony hirtelen gyorsult, és ő hiába próbált fékezni, mert a fékrendszer nem működött. Az ügyben bűnügyi kivizsgálás indult rongálás, gondatlanságból elkövetett emberölés és gondatlanságból elkövetett testi sértés miatt.

Szombat este Sorin Grindeanu közlekedési miniszter közölte, kérni fogja a romániai vasúti felszerelés sürgős technikai ellenőrzését és azt is, hogy a Teleorman megyei vasúti baleset nyomán már kérte a mozdonyvezetők felülvizsgálatát. Később egy újabb Facebook-posztban részvétét fejezte ki a kalauz halála miatt, és hozzátette, miniszterként a vasút biztonságának növelésén és a hasonló tragédiák elkerülésén dolgozik.

Cătălin Drulă, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, volt közlekedési miniszter korábban a szociáldemokrata párti (PSD) Sorin Grindeanu lemondását követelte a rövid időn belül bekövetkező két vasúti baleset miatt.

Március 13-án 12 utas megsérült, közülük négy kórházba került, amikor az Arad és Bukarest között közlekedő gyorsvonat a Teleorman megyei Roșiorii de Vede térségében hátulról beleütközött az ugyanazon a vágányon ugyanabba az irányba közlekedő, gépkocsikat szállító tehervonatba. A nyomozás még nem zárult le, de az első adatok szerint a ráfutásos baleset azért következett be, mert a mozdonyvezető nem állt meg a tilos jelzésnél, csak lassított, azt remélve, hogy felszabadul előtte a pálya, amíg az állomáshoz ér.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!