A háború kitörése óta megháromszorozódott az amerikai csapatok száma a térségben

2023. március 25. – 11:27

Másolás

Vágólapra másolva

Kathleen Kavalec, az Egyesült Államok romániai nagykövete pénteken Konstancán elmondta, hogy az ukrajnai háború kezdete óta megháromszorozódott az amerikai csapatok jelenléte a térségben, hozzátéve, nemcsak a jelenlét fontos, hanem az is, hogy a román erőkkel közös képzésekre és gyakorlatokra kerüljön sor.

Az amerikai nagykövetet pénteken egy konstancai sajtótájékoztatón arról kérdezték, hogyan változott az amerikai szerepvállalás Romániában az ukrajnai háború kezdete óta.

„Először is, háromszorosára növeltük az amerikai csapatok jelenlétét a térségben. Korábban is nagy volt a jelenlétünk, de a védelem és az elrettentés szempontjából fontos, hogy ne csak jelen legyünk itt, hanem a román erőkkel együtt dolgozzanak, hogy támogassák a román kormány erőfeszítéseit a légibázis bővítésére és korszerűsítésére, és a bázist a régió védelmi tevékenységének kulcsfontosságú helyszínévé tegyék. Úgy gondolom, hogy mindezek a dolgok fontosak” – mondta Kathleen Kavalec.


Megjegyezte, hogy Románia mintaszerű szövetséges a NATO-ban, mert úgy döntött, hogy a GDP 2,5%-át a védelemre fordítja.

„Más területeken is együtt fogunk működni, ilyen a megfigyelés, a hírszerzés és egyebek. De úgy gondolom, a NATO számára fontos, hogy Románia kulcshelyzetben van a földrajzi elhelyezkedés szempontjából. Itt nagyon közel van a háborúhoz, és azt hiszem, emiatt másokhoz képest jobban érzi a háború kockázatát” – tette hozzá az Egyesült Államok romániai nagykövete.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!