Megbüntették Izsák Balázst a székely szabadság napi esemény megszervezéséért

2023. március 24. – 14:01

Megbüntették Izsák Balázst a székely szabadság napi esemény megszervezéséért
Izsák Balázs felszólal a Székely Szabadság Napján, 2023. márc. 10-én – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Megbüntették Izsák Balázst a marosvásárhelyi székely szabadság napi rendezvény megszervezéséért – tájékoztat az Székely Nemzeti Tanács (SZNT) közleménye.

A tájékoztatásban azt írják, hogy az ezer lejes pénzbírságot egy „betiltott” nyilvános rendezvény megtartásáért szabták ki. A jegyzőkönyv megerősíti a csendőrségnek azt a megközelítését, hogy a román törvények tiltják a régiósításra, területi autonómiára vonatkozó gondolatok terjesztését, az „etnikai kritériumok alapján” igényelt területi autonómiát meg egyenesen sovinizmusnak minősíti. Izsák már az esemény napján jelezte a Transtelexnek, hogy a hatóságok álláspontja szerint a nincs szükségük tiltó határozatra, mert szerintük a törvények eleve tiltják a székely szabadság napi eseményekhez hasonló rendezvények szervezését. Az SZNT tájékoztatása szerint ez eseményen mintegy 1500-2000 személy vett részt. A szervezők most is megerősítik, annak ellenére nyilvánította „betiltottnak” a rendezvényüket a csendőrség, hogy Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala nem bocsátott ki tiltó határozatot.

A büntetés összegét a Székely Nemzeti Tanács elnöke nem fizeti ki, ehelyett jogorvoslati eljárást indít a jegyzőkönyv és a büntetés érvénytelenítéséért. Az SZNT egyben felhíja az eseményen részt vevők figyelmét, hogy amennyiben hasonló büntetésről kapnak jegyzőkönyvet, akkor haladéktalanul tájékoztassák őket az [email protected] címen, hogy a fellebbezési határidőn belül tudjuk elindítani a jogorvoslati eljárást.

A székely szabadság napi megemlékezést és felvonulást március 10-én szervezték.

„Én úgy értékelem, hogy ez törvénytelen megítélése a rendezvénynek és ellentétben áll a láttamozó bizottság határozatával, amelynek a csendőrség is az egyik eleme. Tehát mi meg fogjuk vizsgálni a jegyzőkönyveket is, és megnézzük, hogy milyen jogorvoslati eljáráshoz folyamodjunk, hogy a jövőben ez ne forduljon elő” – mondta akkor Izsák a Transtelexnek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!