Két további orvos került bírósági felügyelet alá az újrahasznosított szívritmus-szabályozók ügyében

2023. március 23. – 14:22

Másolás

Vágólapra másolva

Bírósági felügyelet alá helyeztek a iași-i Szent Szpiridon Megyei Sürgősségi Kórház Kardiológiai osztályán dolgozó két rezidens orvost a holtestekből eltávolított szívritmus-szabályozók ügyében, tájékoztat az ügyészség.

A két rezidens orvost azzal vádolják, hogy 2022 novembere és 2023 februárja között tíz alkalommal kenőpénzt (hálapénzt) fogadtak el a betegetektől. A két rezidens orvos 60 napra bírósági felügyelet alá helyezték, ez idő alatt nem gyakorolhatják az orvosi hivatást egyetlen állami egészségügyi intézményben sem.

Februárban robbant ki a botrány a iași-i Szent Szpiridon Megyei Sürgősségi Kórház kardiológiáján, amikor kiderült, hogy az osztály egyik orvosa, Dan Tesloianu és köré épült hálózat holttestekből kiműtött szívritmus-szabályozók ültetett be a páciensekbe. Dan Tesloianu jelenleg vizsgálati fogságban van, többrendbeli hivatali visszaélés, illetve vesztegetés elfogadása miatt indult ellene bűnvádi eljárás. Az ügyészek szerint 2017-től 2022 augusztusáig az orvos, illetve az általa működtetett hálózat 238, holttestekből kiműtött vagy ismeretlen eredetű szívritmus-szabályozót ültetett be pácienseinek, nem törődve azzal, hogy ez jelentős egészségügyi kockázatot jelent, akár végzetes kimenetelű is lehet a betegek számára. Az eljárást tiltja a törvény, és az orvostechnikai eszközök gyártói is feltüntetik a csomagoláson az újrafelhasználás tilalmát.

Az ügyben korábban Dan Tesloianu mellett további öt orvos ellen vesztegetés elfogadása, négy páciens ellen pedig megvesztegetés miatt indult nyomozás. A kórház két másik kardiológusát pedig hivatali visszaéléssel gyanúsítják, a volt kórházmenedzser ellen is nyomoznak az ügyészek.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!