Újabb három gyanúsítottja van az újrahasznosított szívstimulátorok ügyének

2023. március 3. – 16:35

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb két kardiológus orvos és egy kórházmenedzser ellen folyik nyomozás a halottakból kiműtött és újrahasznált szívstimulátorok ügyében, közölte pénteken a legfelsőbb bíróság melletti ügyészség.

Egy kardiológust többszöri hivatali visszaélésben való bűnrészességgel gyanúsítanak, konkrétan azzal, hogy ismeretlen eredetű szívstimulátorolat és defibrillátorokat szállított az ügy fő vádlottjának, aki kézben tartotta a használt orvosi eszközök beültetését végző hálózatot.

A másik gyanúsított egy kórház kardiológiai osztályát vezette 2017 és 2022 között, őt is többszöri hivatali visszaélésben való bűnrészességgel gyanúsítják. Az ügyészek szerint a volt osztályvezető főorvos törvénysértő módon jóváhagyta egy sor orvosi eszköz sterilizálását, amit egy Iași-i kórház szemészeti osztályán végeztek el, illetve 2018-ban az érvényben levő miniszteri rendelet ellenére aláírt két olyan protokollt, ami a beültethető orvosi eszközök újrahasznosítására vonatkozott.

Nyomozás indult továbbá egy Iași-i kórház volt menedzsere ellen többszöri hivatali mulasztás miatt. Az illető a gyanú szerint aláírta a Iași megyei egészségbiztosítónak, valamint a közegészségügyi igazgatóságnak címzett folyamodványt, amellyel elfogadta a beültethető orvosi eszközök újrahasznosítását, anélkül, hogy megbizonyosodott volna róla, hogy ez a pácienseknek megfelelő-e, ezzel pedig a vádlott orvos illegális tevékenységét segítette.

Mindhárom gyanúsítottól, továbbá egy másik orvostól, aki ellen már korábban nyomozás indult, jelentős pénzösszegeket foglaltak le. Emellett az ügyészek elrendelték az ügy fő vádlott birtokában álló több ingatlan és ingóság lefoglalását, ezek között van egy Iași-i apartman, egy Movileni községben található telek és az engedély nélkül ráépített ingatlan, további két épület és hét telek, 20 270 lej és 950 euró, továbbá 36 értékes festmény.

Dan Tesloianu, a Iaşi-i Szent Szpiridon Megyei Sürgősségi Kórház orvosa vizsgálati fogságban van, többrendbeli hivatali visszaélés, illetve vesztegetés elfogadása miatt indult ellene bűnvádi eljárás. Az ügyészek szerint 2017-től 2022 augusztusáig az orvos, illetve az általa működtetett hálózat 238, holttestekből kiműtött vagy ismeretlen eredetű szívritmus-szabályozót ültetett be pácienseinek, nem törődve azzal, hogy ez jelentős egészségügyi kockázatot jelent, akár végzetes kimenetelű is lehet a betegek számára. Az eljárást tiltja a törvény, és az orvostechnikai eszközök gyártói is feltüntetik a csomagoláson az újrafelhasználás tilalmát – hangsúlyozták az ügyészek.

Az már korábban folyamatban volt a nyomozás további öt orvos ellen vesztegetés elfogadása, négy páciens ellen pedig megvesztegetés miatt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!