Füstbombával tüntettek volna Novák Eduárd sportminiszter ellen, de a csendőrség lecsapott

2023. március 23. – 15:04

Másolás

Vágólapra másolva

Több füstbombát talált a rendőrség a Novák Eduárd sportminiszter ellen szervezett tüntetés egyik részvevőjénél – írja a csendőrség tájékoztatása nyomán a G4Media. A férfit további vizsgálat céljával bevitték a rendőrségre.

Az Országos Sport és Ifjúsági Szakszervezet csütörtökön délre hirdetett tiltakozást a Spotminisztérium székhelye elé. A szakszervezet tájékoztatása szerint „az egyenlőtlenségek, a sportköltségvetésből való lopások és a jelenlegi sportminiszter által támogatott sportellenes politika ellen” szervezték a tüntetést. A szervezet arra kéri a kormányt és Nicolae Ciucă miniszterelnököt, hogy oldja fel a sportminisztérium átszervezését, amelyet több mint egy éve felfüggesztettek, illetve távolítsa el azokat a személyeket, akik – az utóbbi időben nyilvánosságra került törvénytelenségekkel – károsítják a sportra szánt költségvetést.

A szakszervezet valószínűleg arra a legutóbbi akciójára utal, amelyben azzal vádolta Novák Eduárdot, hogy alaptalanul jutalmazta a tokiói paralimpia utána a saját apját, Novák Károlyt. Az eset kapcsán egyébként megkerestük Novák Eduárdot, aki azt nyilatkozta, hogy „az Országos Sport és Ifjúsági Szakszervezet 2 éve mindent megtesz, hogy bemocskolja a nevemet. Két éve ez a szakszervezet, élén Nagy Andy úrral, nem tesz mást, mint megalázza azt az intézményt, amelyet képviselek. Bűnügyi feljelentést és polgári pert is indítottam, mert minden helyzetet arra használnak fel, hogy befeketítsék a nevemet”. Ez a szervezet volt az, amely tavaly novemberben azzal vádolta Novákot, hogy egy évvel korábban megrongálta a minisztérium BMW-jét, és azóta a garázsban rejtegeti, hogy ne derüljön ki, fogyatékossága miatt nem ülhetett volna a kocsi volánja mögé, mivel azt nem módosították speciális igényeihez. A miniszter akkor azt mondta, nincs szüksége különleges járműre.

FRISSÍTÉS: Az Agerpres beszámolója szerint a tünetésen az Országos Sport és Ifjúsági Szakszervezet (SNST) mintegy 200 tagja vett részt. A szakszervezeti tagok egy daru segítségével a minisztérium épületének negyedik emeletéig emeltek fel egy hatalmas transzparenst a következő felirattal: “Novák mondjon le”. Kisebb plakátokat is tartottak a magasba olyan üzenetekkel, mint “Elveszett egy miniszter, semmissé nyilvánítjuk”, “Elkötelezett minisztert akarunk, Novák mindig távol van”, “Le a tolvajok diktatúrájával az ifjúság és a sport területén”.

A szakszervezeti tagok fő sérelmei a következők: a szociális párbeszéd és a konzultációk felfüggesztése, a decentralizáció és átszervezés átláthatóságának hiánya, egyes tevékenységek és programok befagyasztása, a munkahelyek bizonytalansága, a minisztériumnak alárendelt intézmények finanszírozási kritériumainak hiánya, az országos sportszövetségek finanszírozásának “visszaélésszerű” csökkentése és felfüggesztése, az országos sportstratégia projekt blokkolása, a kiemelkedő sporteredményekért járó jutalmakkal kapcsolatos egyenlőtlenségek, valamint a minisztériumi költségvetés kezelése során elkövetett állítólagos törvénytelenségek.

A tüntetésen tartott beszédében Andy Nagy szakszervezeti elnök kijelentette, hogy Novák Eduárd menesztése az egyetlen megoldás a román sport helyzetének megváltoztatására. Ezt azzal indokolta, hogy ellehetetlenült a kommunikáció a miniszterrel. “Nem akar kommunikálni, és ez nem is érdekli, csak árt a sportnak és a sportból élőknek. A tüntetés elején kirohant az intézményből. Nem akar párbeszédet, mert nem hallgatja meg a tanácsosait. Inkább felfüggesztette a párbeszédet és leállította a kommunikációt” – jelentette ki Novák Eduárdról.

Andy Nagy fenntartotta a szakszervezetnek azt a korábbi vádját is, miszerint a miniszter a vezetőedzőknek kijáró 112 ezer euróval jutalmazta az apját, holott Novák Károly ott sem volt a 2021-es tokiói olimpián. Emlékeztetett arra, hogy a szakszervezet feljelentést tett emiatt az ügyészségen, és az Országos Feddhetetlenségi Ügynökséget (ANI) is tájékoztatták az esetről.

Novák Eduárd az Agerpresnek elmondta, hogy a szakszervezet tiltakozása szerinte alaptalan, és a tüntetésen olyan jelszavak hangzottak el, amelyeknek semmi közük nincs a sporthoz. Kifejtette, hogy a minisztérium mindig nyitott volt az együttműködésre a romániai sport problémáinak a megoldásában, és a szakszervezet követeléseit is minden esetben meghallgatták. Ugyanakkor cáfolta, hogy a minisztérium akadályozta a tüntetés megszervezését.

“A szakszervezet feladatának a munkavállalók és a tagok érdekeinek képviselete kellene lennie. Ha a szakszervezet az ilyen támadásokra fordított erőfeszítéseinek legalább 10 százalékát a sport javára fordítaná, akkor jelentős eredményeket érhetnénk el. Továbbra is támogatni fogjuk a párbeszédet, és támogatást fogunk keresni a romániai sportot támogató projektekhez” – nyilatkozta Novák Eduárd.

A tüntetőknek Flavius Sirop szakszervezetekért felelős államtitkár elmondta, hogy a tiltakozó akció után a minisztérium vezetősége kész tárgyalni a képviselőikkel a követeléseikről. "Nem tudom megerősíteni, hogy a miniszter is jelen lesz a tanácskozáson, (...) de mi eddig párbeszédet folytattunk a szakszervezettel. Bizonyos problémák megoldhatók, mások nem a jelenlegi lehetőségekkel, de nagyon fontos, hogy nyitottságot és átláthatóságot mutattunk' – jelentette ki az államtitkár.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!