Most azért támadják a sportminisztert, mert a paralimpia után edző apját is díjazta. Novák szerint törvényesen jártak el

2023. március 14. – 13:27

Most azért támadják a sportminisztert, mert a paralimpia után edző apját is díjazta. Novák szerint törvényesen jártak el
Novák Eduárd a paralimpiai felkészülése jegyében biciklivel érkezik a Sportminisztériumba 2021. február 23-án – Fotó: Alex Nicodim / Nurphoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Sport és Ifjúsági Szakszervezet (SNST) a múlt héti közleményben azzal vádolta meg Novák Eduárd sportminisztert, hogy a saját apjának, Novák Károlynak 112 ezer eurót ítélt meg a 2021-es tokiói paralimpiai játékokon való részvétele után, annak ellenére, hogy Novák Károly nem is volt jelen Tokióban. Novák Eduárd szerint a szakszervezet az utóbbi két évben mindent megtesz azért, hogy bemocskolja a nevét.

Mint ismert, Novák Eduárd – már sportminiszterként – ezüstérmet nyert a 2021-es tokiói paralimpia 4000 méteres egyéni üldözéses számában. Az egyedülálló teljesítmény egyedülálló helyzetet eredményezett, ugyanis a Novák Eduárd által vezetett minisztérium biztosítja az eredményes sportolók és stábjuk állami díjazását. Így történt, hogy a sportminiszter a saját magának, illetve a szakmai stábjának szóló állami elismerésről is határozott. Ez szúrt most szemet az SNST-nek.

A szakszervezet közleményében arra kéri az ANI-t és a Miniszterelnöki Ellenőrző Testületet, hogy rendeljen el vizsgálatot Novák Eduárd ellen hivatali visszaélés és összeférhetetlenség miatt.

Novák Carol 112 ezer euróval díjazta Novák Károlyt

– háborog a közleményben az SNST, a sportminiszter teljes neve ugyanis Novák Károly (románul Carol) Eduárd. A szakszervezet azt állítja, a Román Paralimpiai Bizottság 2021. július 1-jén még Cristiano Valoppit jelölte ki a román kerékpáros válogatott vezetőedzőjének a paralimpiára. Állításuk szerint később, az állami díjazásról szóló határozatban (2021. október 25., 10702-es számú) Valoppit mégis másodedző kategóriába sorolták át, „hogy a maximális, 554.344 lejes (112.000 eurós) összeget a sportminiszter édesapjának, Novák Károlynak adhassák, akit vezetőedzőként jegyeznek”. A szakszervezet szerint bár Novák Károly nem volt ott 2021 augusztusában edzőként Tokióban, két hónappal később, a díjazásnál és az indoklásnál, amellyel a díjat megítélték, már vezetőedzőként szerepelt.

Az Országos Sport és Ifjúsági Szakszervezet 2 éve mindent megtesz, hogy bemocskolja a nevemet

– reagált a közleményre a Transtelex megkeresésére Novák Eduárd, aki szerint most azt a körülményt akarják felhasználni ellene, hogy az édesapja, mint a családtagja, egyben az edzője is.

„Két éve ez a szakszervezet, élén Nagy Andy úrral, nem tesz mást, mint megalázza azt az intézményt, amelyet képviselek. Bűnügyi feljelentést és polgári pert is indítottam, mert minden helyzetet arra használnak fel, hogy befeketítsék a nevemet. Az Országos Paralimpiai Bizottság (CNP) díjazza azokat a stábtagokat is, akik az olimpiára való felkészülés alatt jelen voltak, segítettek a sportolónak, mint például: edző, masszőr, pszichológus. A paralimpia után összesen kb. 70 olyan személy volt, akik díjban részesülnek a sportoló által elért eredménynek köszönhetően” – magyarázta a miniszter, aki részletesen beszámolt arról is, hogy miért nem vett részt az apja a paralimpiai játékokon Tokióban.

Elmondása szerint a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság a paralimpia előtt megszabja, hogy hány fős stábot tud magával vinni a sportoló a versenyre. Novák Eduárd elmondta, az apja azért nem kísérte el, mert nem volt elegendő hely biztosítva a stáb részére, de nem is kötelező a díjazáshoz ott lennie.

„Ő emeritus edző, mindig mellettem volt és a stábom tagja is volt. Őt is díjazták, amikor 2008-ban az első érmemet nyertem és 2012-ben is, amikor paralimpiai arannyal tértem haza, valamint 2016-ban is, de az eddigiektől eltérően, ekkor nem tudott fizikailag is ott lenni, hiszen limitált volt a küldöttség tagjainak száma” – magyarázta a miniszter.

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság közlése után, hogy hány hely áll rendelkezésre, az adott szövetség dönti el, kik fognak fizikailag is részt venni a paralimpián, hogy fog összeállni a küldöttség. „Tekintettel arra, hogy Cristiano Valoppi a Kerékpáros Szövetség hivatalos főedzője, ezért jelölte őt a szövetség a küldöttség élére is, hiszen a szövetségben is vezetőedzőként végzi a munkáját” – mondta el Novák Eduárd.

A paralimpia utáni díjazottak listáját az illetékes szövetség, jelen esetben a Román Kerékpáros Szövetség és a Román Paralimpiai Bizottság jelöli ki. Ami a 2021-e tokiói paralimpiára odaítélt díjakat illeti, a Román Paralimpiai Bizottság az 514/2021. számú átirattal benyújtotta a Sportminisztériumhoz a 1447/2007. számú kormányhatározat alapján odaítélt díjakat.

„Lehet azon vitatkozni, hogy morális-e vagy sem édesapám díjazása, ahogyan arról is, hogy az édesapám érdemeiért járó díjat, amit törvény szerint ítélt meg az Országos Paralimpiai Bizottság, megkaphatja-e, ha én vagyok a tárca vezetője – de egy dolog biztos, törvényesen jártunk el” – magyarázta Novák. Szerinte a sportolók között számos ilyen eset van, például Voinea Sabrina is jó példa erre, akinek az édesanyja a hivatalos edzője. Bevett gyakorlat, hogy az olimpiai érem elnyerése után, miután hazatér a versenyző, 5 személyt díjaznak, akik a szakmai stáb tagjai voltak, hiszen nem minden esetben tud az edző vagy az adott stábtag ott lenni a versenyen. „Minden olimpián, amelyen részt vettem és eredményeket értem el, a szakmai stábot is díjazták, ahogy ez minden sportágban megtörténik, annak ellenére, hogy fizikailag a versenyen nem tudott mindenki ott lenni, de a felkészülés alatt együtt dolgoztunk” – tette hozzá.

A G4Mediának egyébként a sportminisztérium példaként az evezősöket hozta fel, ahol több tucat edzőnek kellene elmennie az olimpiára, de a helyek száma nyilván korlátozott. A törvény azonban nem tiltja, hogy azok az edzők is díjazásban részesüljenek, akik nem vettek részt az olimpián.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!