Most azért támadják a sportminisztert, mert a paralimpia után edző apját is díjazta. Novák szerint törvényesen jártak el

2023. március 14. – 13:27

Most azért támadják a sportminisztert, mert a paralimpia után edző apját is díjazta. Novák szerint törvényesen jártak el
Novák Eduárd a paralimpiai felkészülése jegyében biciklivel érkezik a Sportminisztériumba 2021. február 23-án – Fotó: Alex Nicodim / Nurphoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Sport és Ifjúsági Szakszervezet (SNST) a múlt héti közleményben azzal vádolta meg Novák Eduárd sportminisztert, hogy a saját apjának, Novák Károlynak 112 ezer eurót ítélt meg a 2021-es tokiói paralimpiai játékokon való részvétele után, annak ellenére, hogy Novák Károly nem is volt jelen Tokióban. Novák Eduárd szerint a szakszervezet az utóbbi két évben mindent megtesz azért, hogy bemocskolja a nevét.

Mint ismert, Novák Eduárd – már sportminiszterként – ezüstérmet nyert a 2021-es tokiói paralimpia 4000 méteres egyéni üldözéses számában. Az egyedülálló teljesítmény egyedülálló helyzetet eredményezett, ugyanis a Novák Eduárd által vezetett minisztérium biztosítja az eredményes sportolók és stábjuk állami díjazását. Így történt, hogy a sportminiszter a saját magának, illetve a szakmai stábjának szóló állami elismerésről is határozott. Ez szúrt most szemet az SNST-nek.

A szakszervezet közleményében arra kéri az ANI-t és a Miniszterelnöki Ellenőrző Testületet, hogy rendeljen el vizsgálatot Novák Eduárd ellen hivatali visszaélés és összeférhetetlenség miatt.

Novák Carol 112 ezer euróval díjazta Novák Károlyt

– háborog a közleményben az SNST, a sportminiszter teljes neve ugyanis Novák Károly (románul Carol) Eduárd. A szakszervezet azt állítja, a Román Paralimpiai Bizottság 2021. július 1-jén még Cristiano Valoppit jelölte ki a román kerékpáros válogatott vezetőedzőjének a paralimpiára. Állításuk szerint később, az állami díjazásról szóló határozatban (2021. október 25., 10702-es számú) Valoppit mégis másodedző kategóriába sorolták át, „hogy a maximális, 554.344 lejes (112.000 eurós) összeget a sportminiszter édesapjának, Novák Károlynak adhassák, akit vezetőedzőként jegyeznek”. A szakszervezet szerint bár Novák Károly nem volt ott 2021 augusztusában edzőként Tokióban, két hónappal később, a díjazásnál és az indoklásnál, amellyel a díjat megítélték, már vezetőedzőként szerepelt.

Az Országos Sport és Ifjúsági Szakszervezet 2 éve mindent megtesz, hogy bemocskolja a nevemet

– reagált a közleményre a Transtelex megkeresésére Novák Eduárd, aki szerint most azt a körülményt akarják felhasználni ellene, hogy az édesapja, mint a családtagja, egyben az edzője is.

„Két éve ez a szakszervezet, élén Nagy Andy úrral, nem tesz mást, mint megalázza azt az intézményt, amelyet képviselek. Bűnügyi feljelentést és polgári pert is indítottam, mert minden helyzetet arra használnak fel, hogy befeketítsék a nevemet. Az Országos Paralimpiai Bizottság (CNP) díjazza azokat a stábtagokat is, akik az olimpiára való felkészülés alatt jelen voltak, segítettek a sportolónak, mint például: edző, masszőr, pszichológus. A paralimpia után összesen kb. 70 olyan személy volt, akik díjban részesülnek a sportoló által elért eredménynek köszönhetően” – magyarázta a miniszter, aki részletesen beszámolt arról is, hogy miért nem vett részt az apja a paralimpiai játékokon Tokióban.

Elmondása szerint a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság a paralimpia előtt megszabja, hogy hány fős stábot tud magával vinni a sportoló a versenyre. Novák Eduárd elmondta, az apja azért nem kísérte el, mert nem volt elegendő hely biztosítva a stáb részére, de nem is kötelező a díjazáshoz ott lennie.

„Ő emeritus edző, mindig mellettem volt és a stábom tagja is volt. Őt is díjazták, amikor 2008-ban az első érmemet nyertem és 2012-ben is, amikor paralimpiai arannyal tértem haza, valamint 2016-ban is, de az eddigiektől eltérően, ekkor nem tudott fizikailag is ott lenni, hiszen limitált volt a küldöttség tagjainak száma” – magyarázta a miniszter.

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság közlése után, hogy hány hely áll rendelkezésre, az adott szövetség dönti el, kik fognak fizikailag is részt venni a paralimpián, hogy fog összeállni a küldöttség. „Tekintettel arra, hogy Cristiano Valoppi a Kerékpáros Szövetség hivatalos főedzője, ezért jelölte őt a szövetség a küldöttség élére is, hiszen a szövetségben is vezetőedzőként végzi a munkáját” – mondta el Novák Eduárd.

A paralimpia utáni díjazottak listáját az illetékes szövetség, jelen esetben a Román Kerékpáros Szövetség és a Román Paralimpiai Bizottság jelöli ki. Ami a 2021-e tokiói paralimpiára odaítélt díjakat illeti, a Román Paralimpiai Bizottság az 514/2021. számú átirattal benyújtotta a Sportminisztériumhoz a 1447/2007. számú kormányhatározat alapján odaítélt díjakat.

„Lehet azon vitatkozni, hogy morális-e vagy sem édesapám díjazása, ahogyan arról is, hogy az édesapám érdemeiért járó díjat, amit törvény szerint ítélt meg az Országos Paralimpiai Bizottság, megkaphatja-e, ha én vagyok a tárca vezetője – de egy dolog biztos, törvényesen jártunk el” – magyarázta Novák. Szerinte a sportolók között számos ilyen eset van, például Voinea Sabrina is jó példa erre, akinek az édesanyja a hivatalos edzője. Bevett gyakorlat, hogy az olimpiai érem elnyerése után, miután hazatér a versenyző, 5 személyt díjaznak, akik a szakmai stáb tagjai voltak, hiszen nem minden esetben tud az edző vagy az adott stábtag ott lenni a versenyen. „Minden olimpián, amelyen részt vettem és eredményeket értem el, a szakmai stábot is díjazták, ahogy ez minden sportágban megtörténik, annak ellenére, hogy fizikailag a versenyen nem tudott mindenki ott lenni, de a felkészülés alatt együtt dolgoztunk” – tette hozzá.

A G4Mediának egyébként a sportminisztérium példaként az evezősöket hozta fel, ahol több tucat edzőnek kellene elmennie az olimpiára, de a helyek száma nyilván korlátozott. A törvény azonban nem tiltja, hogy azok az edzők is díjazásban részesüljenek, akik nem vettek részt az olimpián.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!