WHO: Az orvosok akár 40%-a is nyugdíjba vonulhat a régióban a következő tíz évben

2023. március 22. – 15:28

Másolás

Vágólapra másolva

Hans Henri P. Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális irodájának igazgatója szerint az orvosok mintegy 40 százaléka nyugdíjba vonulhat a régióban a következő tíz évben, és még nincs kidolgozott terv a helyettesítésükre. Kluge a WHO európai regionális irodája tagállamainak csúcsértekezletén vett részt szerdán, amelynek központi témája az egészségügyben tapasztalható humánerőforrás-hiány, írja az Agerpres.

„Meg akarjuk változtatni a gondolkodásmódot a humán erőforrást illetően. A humánerőforrás-válság az egész régióra jellemző. Mindezek a problémák mielőbbi szakpolitikákat és intézkedéseket igényelnek. (..) A helyzet súlyos, erőforrásokat kell találni. A régió orvosainak 40 százaléka nyugdíjba vonul az elkövetkező tíz évben, és nincs egy terv a helyettesítésükre” – szögezte le beszédében Kluge.

A WHO szakértője szerint mindez azt jelenti, hogy a pácienseknek hosszabb várakozási idővel, az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés csökkenésével és az ellátás minőségének romlásával kell számolniuk. Ennek elkerülése végett sürgősen ki kell képezni a szakemberek következő generációját – nyomatékosította.

Elsősorban azonban jobb munkakörülmények biztosításával, hatékonyabb szakmai képzéssel, szakmai szükségletek kielégítésével meg kell tartani az egészségügyi rendszerben a jelenleg ott dolgozó munkaerőt, és vonzóvá kell tenni az orvosi pályát. Meg kell győződni róla, hogy a kereslet és a kínálat ugyanazon a szinten van – magyarázta a WHO képviselője.

Véleménye szerint ezen a pályán folyamatos képzésre van szükség mind az orvosok, mind az asszisztensek számára, és ennek érdekében tanfolyamokat és digitális eszköztárat kell biztosítani nekik.

Kluge szerint az egészségügyi alkalmazottak migrációja egy másik fontos kérdés, amire megoldást kell találni, tekintve, hogy a régióból Románia „szállítja” külföldre a legtöbb orvost és asszisztenst. Meglátásában ennek az is oka, hogy a politikum elveszítette bizalmát az egészségügyi rendszerben, és ez a befektetések hiányához vezetett.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális irodájához tartozó államok csúcsértekezlete szerdán és csütörtökön zajlik miniszterek, államtitkárok, HR-osztályok vezetői és a WHO regionális európai szakértőinek részvételével.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!