Román Labdarúgó Szövetség: Az UEFA nem engedélyezte a nagy-magyarországos jelképek bevitelét a mérkőzésekre

2023. március 22. – 11:03

Másolás

Vágólapra másolva

A Román Labdarúgó Szövetség (FRF) az UEFA álláspontjának kikérése után közleményben reagált a Magyar Labdarúgó Szövetség keddi döntésére, és ebben ezt állítja, az MLSZ tévesen értelmezte az UEFA és a FARE állásfoglalását.

„Az UEFA nem engedélyezte és nem is fogja engedélyezni a Magyar Labdarúgó Szövetség által említett szimbólumok megjelenítését az európai szinten rendezett mérkőzéseken” – írja az FRF honlapján közétett bejegyzésben. Az FRF szerint az MLSZ téves következtetéseket levonva tett bejelentést, mivel ezen szimbólumok megjelenítése szembe megy az UEFA provokatív és/vagy politikai tartalmú üzenetek megfogalmazására vonatkozó fegyelmi szabályozással, és az FRF szükség esetén a nemzetközi fegyelmi fórumok elé fogja terjeszteni az ügyet.

Az FRF emlékeztet, a revizionizmus nem elfogadott a labdarúgásban, és bízik abban, hogy az UEFA továbbra is szankcionálja az ilyen szimbólumok megjelenését a stadionokban, ami gyűlöletet és erőszakot szíthat az európai szintű mérkőzéseken.

Az MLSZ keddi tájékoztatása szerint az UEFA és a labdarúgásban felbukkanó diszkrimináció ellen küzdő FARE (Football Against Racism in Europe) elfogadta az érvelésüket, így a szövetség a jövőben engedélyezni fogja „a történelmi Magyarország tiszteletét és a határon túli szurkolókkal való összetartozást szimbolizáló drapéria stadionba történő bevitelét” a válogatott mérkőzéseken.

Az MLSZ négy feltételhez köti a nagy-magyarországos zászlók bevitelét a stadionokba:

  • kizárólag a történelmi Magyarország térképét ábrázolhatja, más szimbólumot vagy feliratot nem;
  • kizárólag piros, fehér és zöld színek lehetnek rajta;
  • a molinót – a megszokott módon – be kell mutatni tartalma, valamint az égésmentesítés ellenőrzése miatt;
  • a molinó a stadionban nem korlátozhatja a szurkolókat a mérkőzés zavartalan nézésében.

Az MLSZ közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy ha a fentiek szerint engedélyezett drapériára a kihelyezéskor bármilyen módon rasszista vagy politikai üzenet kerül, illetve a drapériához bármilyen rasszista vagy politikai üzenet kapcsolódik, akkor az fegyelmi eljárást von maga után.

A Román Labdarúgószövetség aggodalma és tiltakozása az adott kontextusban értelmezhetetlen, mivel a kérdéses zászlók és molinók engedélyezése természetesen nem vonatkozik a romániai lelátókra, és amint a Sepsi OSK tulajdonosa, Diószegi László is hangsúlyozta a román sportújságírók számára, a román bajnokságban játszó csapatok a romániai szabályzatot tartják tiszteletben. „Mi Romániában játszunk, és tiszteljük ezt az országot. Minket csak az itteni bajnokság érdekel. Nem hiszem, hogy a Sepsit bármilyen módon érintené az UEFA döntése” – nyomatékosította Diószegi László a ProSportnak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!