Ciucă: Ellátóközpont épül a súlyos égési sérültek számára Temesváron, Marosvásárhelyen és Bukarestben

2023. március 22. – 14:46

Másolás

Vágólapra másolva

Három központot létesítenek súlyos égési sérültek ellátására Bukarestben, Temesváron és Marosvásárhelyen; az erre vonatkozó rendeletet szerdai ülésén adja ki a kormány – jelentette be a miniszterelnök a kormányülés kezdetén, írja az Agerpres. Nicolae Ciucă hozzátette, az erre vonatkozó sürgősségi kormányrendelet révén gyakorlatilag a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal kötött hitelmegállapodás teljesítését biztosítják.


Florin Rogobete egészségügyi államtitkár közölte, a kölcsön összege 400 millió euró, de az infláció és az építőanyagok árának emelkedése miatt 2025 után az államkasszából kell kiegészíteni az összeget. Az államtitkár azt is elmondta, hogy a beruházások megvalósítása után Románia összesen 31 ággyal fog rendelkezni a súlyos égési sérültek ellátására, 20 ággyal a középsúlyos égési sérültek ápolására és 58 műtővel az égési sérülteken végzendő beavatkozásokra.

Az első központ építése Temesváron kezdődik idén júliusban. Az erre vonatkozó szerződés elkészült, jövő héten írják alá. A marosvásárhelyi és bukaresti központ építéséről szóló szerződést várhatóan júniusban írják alá, a munkálatok augusztus-szeptemberben kezdődnek. Mindhárom létesítmény 2025 első felében készül el – mondta még az államtitkár.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!