Megtámadta az ítélőtáblánál az Orbán Viktor tavalyi tusványosi kijelentéseivel kapcsolatos döntést egy PNL-s politikus

2023. március 22. – 19:10

Másolás

Vágólapra másolva

Megtámadta az ítélőtáblánál a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Iaşi megyei szervezetének elnöke az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Orbán Viktor tusványosi kijelentéseivel kapcsolatos döntését. Alexandru Muraru azt kifogásolja, hogy a testület nem szankcionálta a magyar miniszterelnököt, írja az Agerpres.



A parlamenti képviselő egy szerdai sajtóközleményében azt írta, a román igazságszolgáltatás lehet az első Európában, amelyik elítéli egy uniós tagállam vezető politikusát, Orbán Viktort „rasszista kijelentések és etnikai alapú gyűlöletkeltés miatt”.

A liberális politikus emlékeztetett, 2022 augusztusában jelentette fel a diszkriminációellenes tanácsnál Orbán Viktort, aki szerinte rasszista és idegengyűlölő kijelentéseket tett a júliusban a tusnádfürdői szabadegyetemen mondott beszédében. Muraru idézi közleményében Orbán Viktor Tusványoson elhangzott kijelentését, miszerint a Kárpát-medencében élő népek nem kevert fajúak, hanem a saját európai otthonukban élő népeknek a keverékei. „És amikor szerencsés a csillagállás, és jó a széljárás, akkor ezek a népek ráadásul egy ilyen hungaro-pannon mártásban össze is olvadnak, egy saját, új európai kultúrát hozva létre. Ezért harcoltunk mindig. Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni” – emelt ki egy részt a magyar kormányfő beszédéből.

Muraru felidézte a CNCD döntését is, amely egyebek mellett kimondta, hogy Orbán Viktor jogi felelősségre vonása nem lehetséges, mert Magyarország miniszterelnökeként diplomáciai mentességét élvez Románia területén.

A liberális törvényhozó „elfogadhatatlannak” tartja, hogy „egy olyan hivatalos szerv, mint a CNCD”, alaptalan indokokra hivatkozva elutasítson „egy Orbán Viktor rangú politikai vezető rasszista és homofób kijelentései miatt benyújtott panaszt”. „Ez a döntés sérti az alkotmányt, és veszélyezteti a szabad és demokratikus társadalom alapvető értékeit” – fogalmazott. A törvényhozó hozzátette, a CNCD három esetben utasíthat el egy panaszt: ha azt túl későn nyújtották be, ha nem illetékes az adott témában, illetve ha a panasz alaptalannak bizonyul.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!