Megtámadta az ítélőtáblánál az Orbán Viktor tavalyi tusványosi kijelentéseivel kapcsolatos döntést egy PNL-s politikus

2023. március 22. – 19:10

Másolás

Vágólapra másolva

Megtámadta az ítélőtáblánál a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Iaşi megyei szervezetének elnöke az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Orbán Viktor tusványosi kijelentéseivel kapcsolatos döntését. Alexandru Muraru azt kifogásolja, hogy a testület nem szankcionálta a magyar miniszterelnököt, írja az Agerpres.A parlamenti képviselő egy szerdai sajtóközleményében azt írta, a román igazságszolgáltatás lehet az első Európában, amelyik elítéli egy uniós tagállam vezető politikusát, Orbán Viktort „rasszista kijelentések és etnikai alapú gyűlöletkeltés miatt”.

A liberális politikus emlékeztetett, 2022 augusztusában jelentette fel a diszkriminációellenes tanácsnál Orbán Viktort, aki szerinte rasszista és idegengyűlölő kijelentéseket tett a júliusban a tusnádfürdői szabadegyetemen mondott beszédében. Muraru idézi közleményében Orbán Viktor Tusványoson elhangzott kijelentését, miszerint a Kárpát-medencében élő népek nem kevert fajúak, hanem a saját európai otthonukban élő népeknek a keverékei. „És amikor szerencsés a csillagállás, és jó a széljárás, akkor ezek a népek ráadásul egy ilyen hungaro-pannon mártásban össze is olvadnak, egy saját, új európai kultúrát hozva létre. Ezért harcoltunk mindig. Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni” – emelt ki egy részt a magyar kormányfő beszédéből.

Muraru felidézte a CNCD döntését is, amely egyebek mellett kimondta, hogy Orbán Viktor jogi felelősségre vonása nem lehetséges, mert Magyarország miniszterelnökeként diplomáciai mentességét élvez Románia területén.

A liberális törvényhozó „elfogadhatatlannak” tartja, hogy „egy olyan hivatalos szerv, mint a CNCD”, alaptalan indokokra hivatkozva elutasítson „egy Orbán Viktor rangú politikai vezető rasszista és homofób kijelentései miatt benyújtott panaszt”. „Ez a döntés sérti az alkotmányt, és veszélyezteti a szabad és demokratikus társadalom alapvető értékeit” – fogalmazott. A törvényhozó hozzátette, a CNCD három esetben utasíthat el egy panaszt: ha azt túl későn nyújtották be, ha nem illetékes az adott témában, illetve ha a panasz alaptalannak bizonyul.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!