Ismét földrengés volt Romániában, Kolozsváron is érezni lehetett

2023. március 20. – 16:10

Másolás

Vágólapra másolva

A Richter-skála szerint 4,9-es erősségű földrengés volt hétfőn romániai idő szerint 16 óra 02 perckor Olténiában, Gorj megyében, 16 kilométeres mélységben. A rengést kolozsvári szerkesztőségünkben is éreztük. A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium szerint a földmozgást Magyarországon is érezhették.

Az Országos Földfizikai Intézet szerint a rengés epicentruma 16 kilométerre volt Târgu Jiutól, 66 kilométerre Drobeta-Turnu Severintől, 84 kilométerre Dévától és 70 kilométerre Vajdahunyadtól.

Februárban két közepes erősségű földrengés is volt a térségben. Február 14-én a Richter-skála szerinti 5,2-es erősségű földmozgás mérték, míg február 15-én 5,7-es erősségű földrengés volt. Utóbbi jelentős anyagi károkat is okozott. Akkor a szakértők úgy nyilatkoztak, hogy Târgu Jiu környéke ismert szeizmikus térség, gyakran fordulnak elő ott földrengések.

Constantin Ionescu, az országos földfizikai intézet vezérigazgatója a két februári földrengést követőn annyiban nevezte meglepőnek a földmozgásokat, hogy ott eddig csak 3-asnál kisebb erősségű szeizmikus mozgásokat észleltek. Ionescu akkor azt mondta, hogy mindkét februári földmozgás (amelyeket több száz utórengés követett) során két kőzetlemez egymáshoz viszonyított függőleges mozgása történt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!