A hétfőinél is erősebb, 5,7-es erősségű földrengés volt Romániában

2023. február 14. – 15:27

Másolás

Vágólapra másolva

A Richter-skála szerint 5,7-es erősségű földrengés volt kedden romániai idő szerint 15 óra 16 perckor Olténiában, Gorj megyében, 6,7 kilométeres mélységben. A hosszan tartó rengést kolozsvári szerkesztőségünkben is éreztük. Az Országos Földfizikai Intézet szerint a rengés epicentruma 102 kilométerre volt Craiovától, 120 kilométerre Nagyszebentől és 146 kilométerre Piteştitől.

A közösségi oldalakon megjelenő reakciók alapján a rengést Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen, Besztercén, Déván, Temesváron és Bukarestben is érezni lehetett. A Telex olvasói szerint Magyarországon, Gyulán is érzékelték a rengéseket, de a közösségi médiában voltak, akik jelezték, Budapesten is észlelni lehetett.

A földtani intézet tájékoztatása szerint 18 óra 23 percig több utórengés is követte a földmozgást, ezek erőssége 2,8 és 4,1 között mozgott.

A rengés epicentrumához közel eső (5 kilométeres körzetben található) Tismana településen rögzített felvételek mutatják a rengés intenzitását:

Ugyanitt az ortodox templom templomtornya is megrongálódott, lehullt róla a vakolat:

Târgu Jiu polgármestere, Marcel Romanescu azt nyilatkozta a Digi24-nek, hogy a központban több épületen is keletkezett kár, több helyen lehulltak a cserepek. Az Adevărul információi szerint a városban bepánikoltak a lakosok, többen az utcára szaladtak a tömbházakból. Volt olyan személy, aki arról számolt be, hogy az összes pohara kiesett a vitrinből. Egy fodrászszalonból is előkerült a videó, ahol az látszik, hogy az emberek az utcára menekülnek:

A Dolj megyei Craiovából is érkeztek kárjelentések, több üzlethelyiségben a polcokról a földre estek a termékek:

Hétfőn a Richter-skála szerinti 5,2-es erősségű földrengés volt, szintén Gorj megyében, 13,2 km-es mélységben. Akkor a földmozgást Kolozsváron, Târgu Jiuban, Craiován, Temesváron és Nagyszebenben is érezni lehetett, de Szerbiából és Bulgáriából is észlelték a földrengést, kárjelentésről viszont nem érkeztek hírek.

„Târgu Jiu környéke ismert szeizmikus térség, gyakran fordulnak elő ott földrengések. (...) A törökországi földrengések természetesen feszültséget okoztak, de nem kell aggódni. Nem lehet összefüggés az itteni szeizmikus tevékenység és a Törökországban történtek között” – nyilatkozta még a hétfői földmozgással kapcsolatban a Libertateának Gheorghe Mărmureanu, az országos földtani intézet tiszteletbeli igazgatója, aki a múlt heti, vranceai földmozgásokkal kapcsolatban is kifejtette: a mostani pusztító erősségű törökországi rengés egy Örményország területén kezdődő és az észak-afrikai térség felé haladó törésvonal mentén keletkezett. A törésvonal viszont nem éri el a Fekete-tengert.

„Azt mondom a románoknak, hogy megnyugodhatnak. Az 1977-eshez hasonló erősségű földrengésig még sok év telik el, a becslések szerint 2040 előtt nem lesz ilyen rengés” – magyarázta a szakértő.

Mihai Diaconescu szeizmológiás hasonlóan nyilatkozott az Antena 3 televíziónak. A szakértő szerint Târgu Jiu térségében időről időre előfordulnak 4-es és 5-ös erősségű rengések. Állítása szerint az ország délnyugati részén bekövetkező földmozgások inkább az olaszországi (és a környező térségben lévő) tektonikus rendszerekkel hozhatók összefüggésbe.

Constantin Ionescu, az országos földfizikai intézet vezérigazgatója azonban meglepőnek nevezte a hétfői és keddi szeizmikus aktivitást Târgu Jiu térségében, ahol eddig csak 3-asnál kisebb erősségű szeizmikus mozgásokat észleltek. Ionescu a belügyminisztérium keddi sajtótájékoztatóján azt mondta hogy mindkét földrengés során két kőzetlemez egymáshoz viszonyított függőleges mozgása történt. A keddi földrengést nem lehet a hétfői utórengésének tekinteni, inkább a „testvérének” – magyarázta a szakértő.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!