A hétfőinél is erősebb, 5,7-es erősségű földrengés volt Romániában

2023. február 14. – 15:27

Másolás

Vágólapra másolva

A Richter-skála szerint 5,7-es erősségű földrengés volt kedden romániai idő szerint 15 óra 16 perckor Olténiában, Gorj megyében, 6,7 kilométeres mélységben. A hosszan tartó rengést kolozsvári szerkesztőségünkben is éreztük. Az Országos Földfizikai Intézet szerint a rengés epicentruma 102 kilométerre volt Craiovától, 120 kilométerre Nagyszebentől és 146 kilométerre Piteştitől.

A közösségi oldalakon megjelenő reakciók alapján a rengést Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen, Besztercén, Déván, Temesváron és Bukarestben is érezni lehetett. A Telex olvasói szerint Magyarországon, Gyulán is érzékelték a rengéseket, de a közösségi médiában voltak, akik jelezték, Budapesten is észlelni lehetett.

A földtani intézet tájékoztatása szerint 18 óra 23 percig több utórengés is követte a földmozgást, ezek erőssége 2,8 és 4,1 között mozgott.

A rengés epicentrumához közel eső (5 kilométeres körzetben található) Tismana településen rögzített felvételek mutatják a rengés intenzitását:

Ugyanitt az ortodox templom templomtornya is megrongálódott, lehullt róla a vakolat:

Târgu Jiu polgármestere, Marcel Romanescu azt nyilatkozta a Digi24-nek, hogy a központban több épületen is keletkezett kár, több helyen lehulltak a cserepek. Az Adevărul információi szerint a városban bepánikoltak a lakosok, többen az utcára szaladtak a tömbházakból. Volt olyan személy, aki arról számolt be, hogy az összes pohara kiesett a vitrinből. Egy fodrászszalonból is előkerült a videó, ahol az látszik, hogy az emberek az utcára menekülnek:

A Dolj megyei Craiovából is érkeztek kárjelentések, több üzlethelyiségben a polcokról a földre estek a termékek:

Hétfőn a Richter-skála szerinti 5,2-es erősségű földrengés volt, szintén Gorj megyében, 13,2 km-es mélységben. Akkor a földmozgást Kolozsváron, Târgu Jiuban, Craiován, Temesváron és Nagyszebenben is érezni lehetett, de Szerbiából és Bulgáriából is észlelték a földrengést, kárjelentésről viszont nem érkeztek hírek.

„Târgu Jiu környéke ismert szeizmikus térség, gyakran fordulnak elő ott földrengések. (...) A törökországi földrengések természetesen feszültséget okoztak, de nem kell aggódni. Nem lehet összefüggés az itteni szeizmikus tevékenység és a Törökországban történtek között” – nyilatkozta még a hétfői földmozgással kapcsolatban a Libertateának Gheorghe Mărmureanu, az országos földtani intézet tiszteletbeli igazgatója, aki a múlt heti, vranceai földmozgásokkal kapcsolatban is kifejtette: a mostani pusztító erősségű törökországi rengés egy Örményország területén kezdődő és az észak-afrikai térség felé haladó törésvonal mentén keletkezett. A törésvonal viszont nem éri el a Fekete-tengert.

„Azt mondom a románoknak, hogy megnyugodhatnak. Az 1977-eshez hasonló erősségű földrengésig még sok év telik el, a becslések szerint 2040 előtt nem lesz ilyen rengés” – magyarázta a szakértő.

Mihai Diaconescu szeizmológiás hasonlóan nyilatkozott az Antena 3 televíziónak. A szakértő szerint Târgu Jiu térségében időről időre előfordulnak 4-es és 5-ös erősségű rengések. Állítása szerint az ország délnyugati részén bekövetkező földmozgások inkább az olaszországi (és a környező térségben lévő) tektonikus rendszerekkel hozhatók összefüggésbe.

Constantin Ionescu, az országos földfizikai intézet vezérigazgatója azonban meglepőnek nevezte a hétfői és keddi szeizmikus aktivitást Târgu Jiu térségében, ahol eddig csak 3-asnál kisebb erősségű szeizmikus mozgásokat észleltek. Ionescu a belügyminisztérium keddi sajtótájékoztatóján azt mondta hogy mindkét földrengés során két kőzetlemez egymáshoz viszonyított függőleges mozgása történt. A keddi földrengést nem lehet a hétfői utórengésének tekinteni, inkább a „testvérének” – magyarázta a szakértő.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!