Egymillió eurós kártérítést követel egy kórházi fertőzésben elhunyt PSD-s képviselő családja

2023. március 20. – 17:39

Egymillió eurós kártérítést követel egy kórházi fertőzésben elhunyt PSD-s képviselő családja
Sebastian Radu PSD-s képviselő a parlamentben, 2019-ben – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Egymillió eurós kártérítést követel Sebastian Radu PSD-s képviselő családja a bukaresti katonai kórháztól, ahol multirezisztens baktériummal fertőződött meg – írja a Libertatea.

Sebastian Radu PSD-s képviselőt Covid-19-cel utalták be a kórházba, és ahogyan a Fanatik.ro megjegyzi, az akkori hírek szerint a fertőzés következtében hunyt el. A halálát Marcel Ciolacu pártelnök jelentette be, Romániában ő volt az első politikus, aki az akkori információk szerint koronavírussal összefüggésben vesztette életét.

A 49 éves képviselőnél 2020 novemberében azonosították a fertőzést. Néhány napig a buzăui kórházban ápolták, ahonnan november 14-én szállították át a bukaresti Központi Katonai Kórházba. A Libertatea hivatalos dokumentumokra hivatkozva azt írja, az átszállítása után egy héttel a férfi már jobban kezdte érezni magát, a Covid-19 tesztje már negatív lett. Az orvosi feljegyzések szerint felgyógyult a betegségből. November 19-én azonban ismét romlani kezdett az egészségügyi állapota. A vizsgálatokból kiderült, hogy kórházi multirezisztens baktériumokkal fertőződött meg, konkrétan négy különböző fajtával, de erről nem tettek említést a családnak. Az antibiotikumos kezelésre nem reagált. Végül december 6-án a család kérésére átszállítják egy göttingeni klinikára. Az elbocsátó lapon az állt, hogy a beteg javulóban van, és nem tettek említést a nozokomiális fertőzésről. A beteg két nappal később szepszisben (vérmérgezés) hunyt el.

A néhai képviselő felesége, Diana Paula Radu és két gyermeke most egymillió eurós kártérítést, illetve a képviselő Németországba szállítása költségeinek fedezésére további 40 ezer eurót követel az ország egyik legjobb egészségügyi intézményének tartott katonai kórháztól, ahol a járványban külön hely volt fenntartva a közjogi méltóságoknak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!