Zakariás Zoltán lett az Erdélyi Magyar Szövetség elnöke

2023. március 18. – 16:05

Másolás

Vágólapra másolva

Zakariás Zoltán parlamenti képviselőt választotta elnökévé első, Székelykeresztúron megrendezett országos küldöttgyűlésén szombaton az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) – jelentette be az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) fúziója nyomán létrejött politikai szervezet.

Zakariás a 2020-as parlamenti választásokon RMDSZ-listán szerzett képviselői mandátumot, a politikus az alsóház egészségügyi bizottságának tagja.

Az EMSZ elnökhelyettesének Kátai Attilát, alelnöknek pedig Csomortányi Istvánt, Toró T. Tibort, Mosdóczi Vilmost, Györgyi Attilát, Bálint Józsefet, Csorba Szilárdot és Sorbán Attila Örsöt választották a küldöttek.

A küldöttgyűlésen elfogadták az EMSZ új jelképét is, amely egy piros-fekete korongra helyezett ezüst színű, nyolcágú csillagból és félholdból áll.

A párt új jelképe – Forrás: EMSZ
A párt új jelképe – Forrás: EMSZ

Az EMSZ elnöki posztjáért egyedüli jelöltként induló Zakariás Zoltán beszédében hűséget ígért a közösségi önrendelkezés ügyéhez, a csapathoz, amellyel közösséget vállalt és a szabályzatokhoz, amelyek betartására vállalkozott. „Az értékvesztő, globalizálódó, anyagiasodó, egyénközpontú mai világunkban a közösségeket nagy veszély, a szétesés veszélye fenyegeti. Ez a veszély hatványozott a mi esetünkben, mert a kisebbségi helyzetünkben a közösség támogató, aktív fellépésére nagy szükség van” – vélekedett az új pártelnök az MTI beszámolója szerint. Az EMSZ ezért az erdélyi magyar közösség mozgósítására, „ébren tartására” fog összpontosítani, az 2024-es választási évben pedig az önkormányzati voksoláson akar minél jobb eredményt elérni.

Az EMSZ küldöttgyűlését videóüzenetben üdvözölte Szili Katalin magyar miniszterelnöki főtanácsadó, aki többek között azt kérte az EMSZ politikusaitól, hogy ahhoz az együttműködési készséghez is legyenek hűek, amelyet a 2018 januárjában a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) aláírt hárompárti (RMDSZ-MPP-EMNP) megállapodásban fogalmaztak meg. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke az EMSZ küldöttgyűlését köszöntő videoüzenetében arról beszélt, hogy szükség van az EMSZ elkötelezettségére, ugyanakkor fontos a kompromisszumot kereső erdélyi magyar politikai erőkkel és a román partnerekkel is folytatni az együttműködést.

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke „az egységes nemzeti oldal” létrejötteként üdvözölte az EMNP és MPP fúzióját. „Egyedül mi vagyunk azok, akik a plurális demokrácia és közösségi nemzeti jogaink, a magyar önrendelkezés ügye mellett következetesen és megalkuvás nélkül kiállunk” – értékelte az EMNT elnöke és a erdélyi-székelyföldi közösségi önrendelkezés kivívása céljából szövetségre hívta az EMSZ-t.

Az EMNP és az MPP 2020-ban döntött a fúzió mellett, ám az Erdélyi Magyar Szövetség bírósági bejegyzése csak tavaly novemberben vált jogerőssé. Az EMNP és MPP már 2018-ban megállapodott az RMDSZ-szel abban, hogy összefognak a parlamenti választásokon.

Az Erdélyi Magyar Szövetség korábbi elnöke, Mezei János januárban bejelentette, hogy miután zsarolás miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, lemond a pártelnöki tisztségből.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!