Zsarolás miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Mezei Jánost

2023. január 13. – 16:52

Másolás

Vágólapra másolva

Három év börtönbüntetés négy évre felfüggesztve, 60 nap közmunka, 10 000 euró kártérítés és 15800 lejes perköltség – ezeket rótta ki Mezei Jánosra, az EMSZ elnökére a Marosvásárhelyi Táblabíróság pénteki, jogerős döntésében a Monturist-ügyben – írta meg a Székelyhon portál. Újságírói kérdésre a volt gyergyószentmiklósi polgármester megerősítette: lemond pártvezetői tisztségéről.

Gyergyószentmiklós volt polgármesterét az ellene felhozott vádpontok közül egyedül zsarolásban találta bűnösnek a taláros testület, a hivatali visszaélés, illetve a sikkasztásra való felbujtás alól felmentették.

A január 13-i döntés értelmében négy évig tartó felfüggesztett börtönbüntetést kapott, de köteles letölteni 60 nap közmunkát – amelyet a gyergyószentmiklósi kórházban vagy a helyi mentőszolgálatnál köteles elvégezni; a Gyilkos-tó melletti területeket kezelő Monturist Kft. volt adminisztrátorának, V. Zs. felperesnek 10 000 eurós kártérítést kell fizetnie, és ki kell fizetnie a 15 800 lej értékű perköltséget is, emellett öt éven át nem indulhat választáson.

Mezei Jánost 2015. januárjában vették őrizetbe, majd bírósági felügyelet alá helyezték amiatt, mert az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) ügyészei szerint 2013-ban (akkor még polgármesterként) visszaélt hatáskörével, amikor a város képviseletében egy magánszemélynek eladott egy 400 négyzetméteres, a Gyilkos-tó partján fekvő területet. Ehhez azonban a vád szerint nem volt joga, mivel a terület a Monturist kft. törzstőkéjének a része volt, amellyel Gyergyószentmiklós beszállt a cég alapításakor. A város 49 évre bocsátott haszonbérleti szerződéssel a cég rendelkezésére számos, a Gyilkos-tó körüli tulajdonát, többek között ezt a 400 négyzetméternyi területet is. Ugyanakkor a vád szerint 2015. január 17-én Mezei felszólította a Monturist kft. akkori ügyvivő igazgatóját, hogy mondjon le a tisztségéről, ellenkező esetben olyan valós vagy kitalált információkat hoz róla nyilvánosságra, amelyek ellehetetlenítik, hogy továbbra is Gyergyószentmiklóson dolgozzon és éljen. Mezei ezzel a zsarolással akarta megakadályozni, hogy az igazgató jogi úton próbálja meg visszaszerezni a Monturist cég ingatlantőkéjét képező földterületet.

A pereskedés csaknem 8 éven keresztül húzódott. Először a Hargita Megyei Törvényszék tárgyalta, ahol az elsőfokú ítéletben a volt polgármestert felmentették minden vád alól. A DNA és V .Zs fellebbezése után az ügy átkerült a Maros Megyei Törvényszékre, ahol újrakezdték a teljes jogi procedúrát. 2022. márciusában Mezeit szintén ártatlannak találták, de a perben résztvevő felek újra fellebbeztek és az ügy átkerült a Marosvásárhelyi Táblabíróságra, ahol megszületett a mostani, jogerős ítélet.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!