Vádat emelt a DNA a BBTE resicabányai tagozatának adjunktusa ellen

2023. március 17. – 13:35

Másolás

Vágólapra másolva

Vádat emelt az országos korrupcióellenes ügyészség (DNA) Rudolf Cristian, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem resicabányai kihelyezett tagozatának adjunktusa ellen, írja az Agerpres.

A DNA keddi közleménye szerint az egyetemi oktató idén február 11-én és 16-án összesen 25 mesterképzős hallgatótól kért pénzt azért, hogy átengedje őket a vizsgán.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, 600 eurót követelt a minimális pontszámmal való sikeres vizsgáért, 1200 eurót ugyanennek a vizsgának a maximális pontszámmal való sikeres letételéért, 50 ezer lejt, azaz 10 ezer eurót a doktori kurzusokért.

A DNA szerint az adjunktus február 18-án összesen 1000 eurót és 3000 lejt, 20-án pedig 50.000 lejt vett át a hallgatóktól. A közlemény szerint épp az utóbbi összeg elfogadásakor érték tetten az ügyészek.

A BBTE közleményben reagált az oktató előzetes letartóztatására

A felsőfokú oktatási intézmény közleményében hangsúlyozza, hogy a tudományos közösség működésének egyik alapelve éppen az integritás, és az egyetem elítéli az ettől való eltérést. „Az ilyen magatartás nemcsak törvénytelen, hanem mélységesen etikátlan is, és az akadémiai közösséget és a hallgatókat meg kell védeni”- írták még februárban, hozzátéve, hogy ebben a konkrét esetben, amennyiben a vádak a bírósági eljárás során beigazolódnak, az egyetlen megoldás az akadémiai környezetből való kizárás lehet.

A vádlottat előzetes letartóztatásba helyezték, az ügyet a Krassó-Szörény megyei törvényszék tárgyalja.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!