Vádat emelt a DNA a BBTE resicabányai tagozatának adjunktusa ellen

2023. március 17. – 13:35

Másolás

Vágólapra másolva

Vádat emelt az országos korrupcióellenes ügyészség (DNA) Rudolf Cristian, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem resicabányai kihelyezett tagozatának adjunktusa ellen, írja az Agerpres.

A DNA keddi közleménye szerint az egyetemi oktató idén február 11-én és 16-án összesen 25 mesterképzős hallgatótól kért pénzt azért, hogy átengedje őket a vizsgán.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, 600 eurót követelt a minimális pontszámmal való sikeres vizsgáért, 1200 eurót ugyanennek a vizsgának a maximális pontszámmal való sikeres letételéért, 50 ezer lejt, azaz 10 ezer eurót a doktori kurzusokért.

A DNA szerint az adjunktus február 18-án összesen 1000 eurót és 3000 lejt, 20-án pedig 50.000 lejt vett át a hallgatóktól. A közlemény szerint épp az utóbbi összeg elfogadásakor érték tetten az ügyészek.

A BBTE közleményben reagált az oktató előzetes letartóztatására

A felsőfokú oktatási intézmény közleményében hangsúlyozza, hogy a tudományos közösség működésének egyik alapelve éppen az integritás, és az egyetem elítéli az ettől való eltérést. „Az ilyen magatartás nemcsak törvénytelen, hanem mélységesen etikátlan is, és az akadémiai közösséget és a hallgatókat meg kell védeni”- írták még februárban, hozzátéve, hogy ebben a konkrét esetben, amennyiben a vádak a bírósági eljárás során beigazolódnak, az egyetlen megoldás az akadémiai környezetből való kizárás lehet.

A vádlottat előzetes letartóztatásba helyezték, az ügyet a Krassó-Szörény megyei törvényszék tárgyalja.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!