600 eurót kért az átmenőjegyért a BBTE resicabányai oktatója, vesztegetés elfogadása miatt letartóztatták

2023. február 21. – 10:54

Másolás

Vágólapra másolva


Őrizetbe vették a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem egyik oktatóját, aki a felsőfokú oktatási intézmény resicabányai kihelyezett tagozatán tanított, mert a korrupcióellenes ügyészség szerint pénzt kért diákjaitól azért, hogy lezárja őket az általa oktatott tantárgyból. A DNA szerint a minimális átmenő vizsgajegyért 600 eurót, a maximális értékelésért pedig 1200 eurót követelt. A Edupedu portál úgy tudja, hogy a resicai egyetemi oktató a BBTE Közigazgatástudományi Karának volt a munkatársa.

Az ügyészek azt állítják, az egyetemi oktató február 11-én és 16-án 25 mesterszakos hallgatóval közölte, hogy a sikeres vizsgájuk attól függ, mennyit hajlandók áldozni érte. Az „Európai Unió fejlődése” című tantárgyból kellett volna vizsgát tenniük, azonban kiderült, hogy ennek ára van.

A gyanúsított állítólag minden egyes mesterszakos hallgatótól csúszópénzt követelt: 600 eurót a minimális pontszámmal való sikeres vizsgáért, 1200 eurót ugyanennek a vizsgának a maximális pontszámmal való sikeres letételéért, 50 ezer lejt, azaz 10 ezer eurót a doktori kurzusokért.

Az ügyészeket a megzsarolt hallgatók arról értesítették, hogy február 18-án Rudolf Cristian már több egyetemistától elfogadott különböző pénzösszegeket, majd, amikor február 20-án az 50 ezer lej átadására került volna sor, az ügyészek a csúszópénz elfogadása közben tetten érték és letartóztatták.

Rudolf Cristian szerdán kerül a temesvári bíróság elé, ahol 30 napos előzetes letartóztatásra vonatkozó javaslatot tesznek az ügyészek – írja a News.ro.

A BBTE közleményben reagált az oktató előzetes letartóztatására

A felsőfokú oktatási intézmény közleményében hangsúlyozza, hogy a tudományos közösség működésének egyik alapelve éppen az integritás, és az egyetem elítéli az ettől való eltérést. „Az ilyen magatartás nemcsak törvénytelen, hanem mélységesen etikátlan is, és az akadémiai közösséget és a hallgatókat meg kell védeni”- írják a közleményben, hozzátéve, hogy ebben a konkrét esetben, amennyiben a vádak a bírósági eljárás során beigazolódnak, az egyetlen megoldás az akadémiai környezetből való kizárás lehet.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!