600 eurót kért az átmenőjegyért a BBTE resicabányai oktatója, vesztegetés elfogadása miatt letartóztatták

2023. február 21. – 10:54

Másolás

Vágólapra másolva


Őrizetbe vették a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem egyik oktatóját, aki a felsőfokú oktatási intézmény resicabányai kihelyezett tagozatán tanított, mert a korrupcióellenes ügyészség szerint pénzt kért diákjaitól azért, hogy lezárja őket az általa oktatott tantárgyból. A DNA szerint a minimális átmenő vizsgajegyért 600 eurót, a maximális értékelésért pedig 1200 eurót követelt. A Edupedu portál úgy tudja, hogy a resicai egyetemi oktató a BBTE Közigazgatástudományi Karának volt a munkatársa.

Az ügyészek azt állítják, az egyetemi oktató február 11-én és 16-án 25 mesterszakos hallgatóval közölte, hogy a sikeres vizsgájuk attól függ, mennyit hajlandók áldozni érte. Az „Európai Unió fejlődése” című tantárgyból kellett volna vizsgát tenniük, azonban kiderült, hogy ennek ára van.

A gyanúsított állítólag minden egyes mesterszakos hallgatótól csúszópénzt követelt: 600 eurót a minimális pontszámmal való sikeres vizsgáért, 1200 eurót ugyanennek a vizsgának a maximális pontszámmal való sikeres letételéért, 50 ezer lejt, azaz 10 ezer eurót a doktori kurzusokért.

Az ügyészeket a megzsarolt hallgatók arról értesítették, hogy február 18-án Rudolf Cristian már több egyetemistától elfogadott különböző pénzösszegeket, majd, amikor február 20-án az 50 ezer lej átadására került volna sor, az ügyészek a csúszópénz elfogadása közben tetten érték és letartóztatták.

Rudolf Cristian szerdán kerül a temesvári bíróság elé, ahol 30 napos előzetes letartóztatásra vonatkozó javaslatot tesznek az ügyészek – írja a News.ro.

A BBTE közleményben reagált az oktató előzetes letartóztatására

A felsőfokú oktatási intézmény közleményében hangsúlyozza, hogy a tudományos közösség működésének egyik alapelve éppen az integritás, és az egyetem elítéli az ettől való eltérést. „Az ilyen magatartás nemcsak törvénytelen, hanem mélységesen etikátlan is, és az akadémiai közösséget és a hallgatókat meg kell védeni”- írják a közleményben, hozzátéve, hogy ebben a konkrét esetben, amennyiben a vádak a bírósági eljárás során beigazolódnak, az egyetlen megoldás az akadémiai környezetből való kizárás lehet.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!