A Dornavátrán meghalt fiatal kutató altatóorvosa szerint a protokollt követték

2023. március 17. – 09:30

Másolás

Vágólapra másolva

Drámainak nevezte a szerdán váratlanul elhunyt 28 éves kutató esetét az altatóorvos, aki a könyökműtétre készítette elő a pácienst. Mihai Simu szerint a férfi valószínűleg rendkívül ritka szívelégtelenségben szenvedett.

„Beállt egy görcs, a levegő nehezen ment át a tüdején, de görcsoldót adtam neki, és megszűnt. Csak egy figyelmen kívül hagyott kóros állapot lehetett. Egy olyan szívbetegség, amiről a páciens nem tudott. Ha tudnám, hogy hibáztam, beismerném. Esküszöm bármire, amire szeretnék, a Bibliára. Minden a protokoll szerint zajlott, ugyanazokat az anyagokat adjuk a 90 év feletti betegeknek is, akiknek gyengébb a szívük, és akiknél nagyobb a kockázat” – idézte az altatóorvost a Digi24.ro.

Ionuț Epureanu, a Suceava megyei rendőrség szóvivője elmondta, hogy Dornavátra rendőrségét a kórház értesítette, ezután gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indult eljárás.

A kórház vezetősége emellett belső vizsgálatot indított.

Valeriu Stoilov a hegyvidéki gazdaságra szakosodott dornavátrai CE-MONT központ kutatója rutinműtétre vonult be a dornavátrai kórházba, mert futballozás közben eltört a könyöke.

A kórház orvosigazgatója, Cristian Rusu elmondta, a fiatal férfit március 13-án utalták be, hogy elvégezzék a műtét előtt szokásos laborvizsgálatokat, de ezek semmilyen rendellenességet nem mutattak ki. Mint közölte, a páciensnél a műtét előtti altatás után állt be hirtelen szív- és légzésleállás, de ekkor sikerült újraéleszteni. Nem sokkal később azonban másodszor is leállt a szíve, és hiába próbálták másfél órán át újraéleszteni, többé nem tért magához. Az orvosigazgató szerint az altatást tapasztalt orvos végezte.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!