Recorder: Érzelmileg manipulálta, alkohollal itatta és szexuálisan is zaklatta a rábízott lányokat egy teológiai iskola tanára

2023. március 16. – 14:44

Másolás

Vágólapra másolva

A Recorder legújabb videójában egy egyházi iskola oktatója által elkövetett visszaélésekről számol be. Mint állítják, a Nagybányai Ortodox Teológiai Szeminárium egyik fődiakónusa, egyházi vezetői és tanári tekintélyét felhasználva érzelmileg manipulálta kiskorú diákjait. Osztályfőnökből „közeli barátjává” vált a 15 év körüli lányoknak, majd azt is megengedte magának, hogy szexuális tartalmú üzeneteket küldjön nekik, alkohollal itassa őket és az ágyban fényképezkedjen velük.

A portál bemutat számos üzenetváltást, valamint fotókat és videofelvételeket egy kirándulásról, amelyre a tanár, Daniel Farcaș egyedül utazott a lányokkal. Az egyik videón azt látszik, hogy hamuból keresztet rajzol a homlokukra, majd pálinkát önt a szájukba. Később eldurvult a buli, az asztalon táncoltak manelére, a lányok között pedig volt, aki már a lábán sem bírt megállni. Aztán az egyik diák szobájában folytatódott, ahol a tanár a lányokkal az ágyban fekve pózolt, egy Whatsapp csoportban pedig „Fozy és a hárem” címmel posztolták ezeket a fotókat. Fozy volt ugyanis a pedagógus beceneve.

A felvételek tavaly eljutottak mind az iskola vezetőségéhez, mind az illetékes püspökséghez, továbbá két értinett diáklány el is mesélte a történteket. A Recorder szerint azonban a kiszabott szankciók túlságosan enyhék voltak az elkövetett visszaélések súlyosságához képest. „Daniel Farcaș ma is az erkölcstan, illetve az Ó- és Újszövetség tantárgyak oktatója, mintha mi sem történt volna. Ráadásul azt a lányosztályt is tanítja, amellyel kirándulni ment” – írja a portál.

A Hotnews szerint a Máramarosi és Szatmári Ortodox Egyházmegye csütörtökön sajtóközleményben reagált, amelyben azt írják, hogy a tanárt elbocsátották a papságból. Sőt, már nyáron javasolták, hogy helyezzék át egy másik iskolába, de a szeminárium vezetősége nem oldotta meg a problémát. A teológiai iskola vezetősége megfosztotta az osztályfőnökségtől, illetve már nem ő tartja az erkölcstan órákat, de továbbra is ő tanítja az Ó- és Újszövetséget. „Az áldás visszavonását követően, súlyos erkölcsi, fegyelmi, didaktikai és pedagógiai vétségek miatt, Daniel Farcaș úr felmondta szerződéses kapcsolatát a teológiai oktatási intézménnyel” – írták a közleményben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!