Külügyi államtitkár-helyettes: Washington támogatja Románia mielőbbi felvételét az amerikai vízummentességi programba

2023. március 15. – 10:47

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok támogatja Románia mielőbbi felvételét az amerikai vízummentességi programba – jelentette ki kedd este újságíróknak Dereck Hogan.

Az Agerpres szerint a washingtoni külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettese Bukarestben elmondta, hogy a felvételnek két feltétele van. Az egyik, hogy Románia teljesíti a terrorizmussal kapcsolatos információk és adatok cseréjéről, illetve továbbításáról szóló megállapodás valamennyi követelményét. A másik feltétel az elutasított vízumkérelmek számának csökkentése.

Dereck Hogan elmondta, hogy Washington szorosan együttműködik Romániával ezekben a kérdésekben. A múlt héten például egy amerikai külügyminisztériumi küldöttség tárgyalt a bukaresti kormány illetékeseivel arról, hogy milyen információkat kell a román hatóságoknak az állampolgárok rendelkezésére bocsátaniuk a vízumkérelmek jóváhagyási követelményeinek teljesítéséhez.

Beszámolója szerint az amerikai államtitkár-helyettes Nicolae Ciucă miniszterelnökkel is tárgyalt ezekről a kérdésekről. „Elégedettek vagyunk az eddig elért eredményekkel” – jelentette ki Hogan.

Az amerikai diplomata a Románia és az Egyesült Államok közötti stratégiai párbeszédről szóló találkozón vett részt kedden Bukarestben.

Kathleen Kavalec, az Egyesült Államok új romániai nagykövete februárban azt mondta, reméli, hogy a román állampolgárok még az ő hivatali ideje alatt vízummentességet kapnak.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!