Külügyi államtitkár-helyettes: Washington támogatja Románia mielőbbi felvételét az amerikai vízummentességi programba

2023. március 15. – 10:47

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok támogatja Románia mielőbbi felvételét az amerikai vízummentességi programba – jelentette ki kedd este újságíróknak Dereck Hogan.

Az Agerpres szerint a washingtoni külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettese Bukarestben elmondta, hogy a felvételnek két feltétele van. Az egyik, hogy Románia teljesíti a terrorizmussal kapcsolatos információk és adatok cseréjéről, illetve továbbításáról szóló megállapodás valamennyi követelményét. A másik feltétel az elutasított vízumkérelmek számának csökkentése.

Dereck Hogan elmondta, hogy Washington szorosan együttműködik Romániával ezekben a kérdésekben. A múlt héten például egy amerikai külügyminisztériumi küldöttség tárgyalt a bukaresti kormány illetékeseivel arról, hogy milyen információkat kell a román hatóságoknak az állampolgárok rendelkezésére bocsátaniuk a vízumkérelmek jóváhagyási követelményeinek teljesítéséhez.

Beszámolója szerint az amerikai államtitkár-helyettes Nicolae Ciucă miniszterelnökkel is tárgyalt ezekről a kérdésekről. „Elégedettek vagyunk az eddig elért eredményekkel” – jelentette ki Hogan.

Az amerikai diplomata a Románia és az Egyesült Államok közötti stratégiai párbeszédről szóló találkozón vett részt kedden Bukarestben.

Kathleen Kavalec, az Egyesült Államok új romániai nagykövete februárban azt mondta, reméli, hogy a román állampolgárok még az ő hivatali ideje alatt vízummentességet kapnak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!