Külügyi államtitkár-helyettes: Washington támogatja Románia mielőbbi felvételét az amerikai vízummentességi programba

2023. március 15. – 10:47

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok támogatja Románia mielőbbi felvételét az amerikai vízummentességi programba – jelentette ki kedd este újságíróknak Dereck Hogan.

Az Agerpres szerint a washingtoni külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettese Bukarestben elmondta, hogy a felvételnek két feltétele van. Az egyik, hogy Románia teljesíti a terrorizmussal kapcsolatos információk és adatok cseréjéről, illetve továbbításáról szóló megállapodás valamennyi követelményét. A másik feltétel az elutasított vízumkérelmek számának csökkentése.

Dereck Hogan elmondta, hogy Washington szorosan együttműködik Romániával ezekben a kérdésekben. A múlt héten például egy amerikai külügyminisztériumi küldöttség tárgyalt a bukaresti kormány illetékeseivel arról, hogy milyen információkat kell a román hatóságoknak az állampolgárok rendelkezésére bocsátaniuk a vízumkérelmek jóváhagyási követelményeinek teljesítéséhez.

Beszámolója szerint az amerikai államtitkár-helyettes Nicolae Ciucă miniszterelnökkel is tárgyalt ezekről a kérdésekről. „Elégedettek vagyunk az eddig elért eredményekkel” – jelentette ki Hogan.

Az amerikai diplomata a Románia és az Egyesült Államok közötti stratégiai párbeszédről szóló találkozón vett részt kedden Bukarestben.

Kathleen Kavalec, az Egyesült Államok új romániai nagykövete februárban azt mondta, reméli, hogy a román állampolgárok még az ő hivatali ideje alatt vízummentességet kapnak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!