Román kormányfő március 15-én: A magyar közösség hozzáadott értéket jelent a társadalmunknak

2023. március 15. – 10:21

Másolás

Vágólapra másolva

A magyarok hozzájárulnak Románia fejlesztéséhez és modernizálásához, emelte ki a magyar nemzeti ünnep alkalmából megfogalmazott üzenetében Nicolae Ciucă miniszterelnök.

A Romániában élő magyar kisebbség ragaszkodik az európai társadalmak olyan alapértékeihez, mint a szabadság és demokrácia és ez a közösség hozzáadott értéket jelent a romániai társadalom számára, olvasható a kormány honlapján románul, az RMDSZ oldalán magyarul közzétett miniszterelnöki üzenetben.

A magyar nemzeti ünnep alkalmából Klaus Iohannis államfő is üzent a romániai magyaroknak, szintén azt hangsúlyozva, hogy a közösség Románia fejlődéséhez és európai útjának megszilárdításához járul hozzá.

Nicolae Ciucă miniszterelnök ünnepi üzenete a következő:

Március 15. lehetőséget biztosít arra, hogy üdvözletemet küldjem a romániai magyaroknak, és kiemeljem az Önök hozzájárulását Románia fejlesztéséhez és modernizálásához.

Az elmúlt három évtizedben Románia jelentős előrelépéseket tudhat magának a demokratikus és befogadó társadalom építésében, és a magyar kisebbségi közösség pozitívan járult hozzá ehhez.

A romániai magyarok aktív részvételükkel, a kölcsönös tiszteleten és együttműködésen alapuló együttműködésükkel a többséggel, továbbá gazdag kultúrájukkal és örökségükkel, az olyan értékekhez való ragaszkodásukkal, mint a szabadság és demokrácia, amelyek az európai társadalmak ismérvei, mind-mind hozzáadott értéket jelentenek társadalmunk számára.

A nemzeti kisebbségek kultúrájának, történelmének, etnikai, nyelvi és vallási identitásának támogatása és megerősítése egy érett, demokratikus és európai társadalom jellemzői. Romániának pedig szüksége van minden állampolgár kreatív energiájára, ötletére és inspirációjára, függetlenül az etnikai, nyelvi és vallási hovatartozástól.

Ezen a különleges napon őszinte jókívánságaimat küldöm a magyar nemzetiségű román állampolgároknak, akiknek egészséget, jólétet kívánok! Isten éltesse Önöket!

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!