Március 15-től az alapanyagoknak is szerepelnie kell a vendéglők étlapjain

2023. március 14. – 14:24

Másolás

Vágólapra másolva

Március 15-től, szerdától a vendéglőknek és a gyorsétkezdéknek kötelezően fel kell tüntetniük a címkén, az étlapon vagy online rendelések esetén a weboldalon a kínálatukban szereplő fogások minden olyan összetevőjét, amelynek a mennyisége meghaladja a 20 grammot egy adagban.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) elnökének rendelete eredetileg 2022 decemberében lépett volna érvénybe, de a vendéglátósokkal egyeztetve a hatóság úgy döntött, hogy március 15-re halasztja a rendelet életbe lépésének időpontját, hogy az érintetteknek legyen ideje felkészülni.

„Ha az 1169/2011-es EU-s rendelet értelmében az élelmiszerek összetevőire és tápértékére vonatkozó valamennyi adatot kötelező feltüntetni, akkor természetes, hogy ezek az információk a vendéglátóipari egységekben felszolgált ételek esetében is elérhetőek legyenek” – indokolta az új előírást a fogyasztóvédelmi hatóság.

„Szükségesnek tartom, hogy minden információt megkapjunk a húsgombóclevesről, például, hogy milyen húsból készült a gombóc, hiszen egyre több variáció létezik. Hamarosan tücsökből is készülhet, de legalább legyünk ezzel tisztában” – fejtegette január végén Horia Constantinescu, az ANPC elnöke a Hotnews szerint.

„Azt is figyelembe kell vennünk, hogy ma sok gazdasági szereplő olyan terméket szolgál fel, amely megjelenésében és ízében hasonlít az általunk ismert termékekhez, például tejföl helyett pálmaolaj alapú növényi krémeket használnak, vagy a fetasajt helyett ahhoz hasonló állagú, kevés savóval és sok pálmazsírral készült terméket” – tette hozzá Constantinescu.

A vendéglátósok körében nem aratott osztatlan sikert a rendelet, mint írtuk, a Mamaia-Constanța Munkáltatói Szervezet elnöke, Nicolae Bucovală októberben bírálta a rendeletet, amely – szerinte – azt is előírja, hogy az étlapon fel kell tüntetni, „mikor született a sertés, a marha vagy a csirke” és amelyet nevetségesnek tart. Akkor úgy vélte, ha a rendelet december 20-án lép hatályba, akkor minden éttermet be kell zárjanak a tulajdonosaik, mert nem tudnak megfelelni az elvárásoknak.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!