Háborognak a vendéglátósok, amiért arra kötelezik őket, hogy kiírják, pontosan milyen élelmiszer-alapanyagokból dolgoznak

2022. október 21. – 11:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) elnökének rendelete szerint a vendéglőknek és a gyorsétkezdéknek tájékoztatniuk kell a klienseiket arról, hogy mit tartalmaz az általuk kínált ennivaló. Minden olyan összetevőt fel kell tüntetni a címkén, az étlapon vagy online rendelések esetén a weboldalon, melynek mennyisége meghaladja a 20 grammot egy adagban.

„Ha becsomagolt terméket vásárol valaki, a csomagoláson minden részletet megtalál a mennyiségekről és az összetevőkről. Ha viszont bármilyen vendéglátóhelyre megy, akár éttermekről, akár gyorséttermekről beszélünk, akkor az üzemeltetőtől függ, hogy megtudja-e pontosan, hogy mit eszik, vagy sem. Jogunk van tudni, hogy mit és mennyit eszünk, és hogy az állítólag természetes adalékanyagok valóban természetesek-e. A kezdeményezés egyébként a fogyasztók részéről érkezett.” – indokolta döntését Horia Constantinescu, az ANPC elnöke.

Nem mindenkinek tetszik viszont az ötlet. Nicolae Bucovală például, a Mamaia-Constanța Munkáltatói Szervezet elnöke is bírálta a rendeletet, amely – szerinte – azt is előírja, hogy az étlapon fel kell tüntetni, „mikor született a sertés, a marha vagy a csirke”. Úgy vélte, hogy a kezdeményezés „nevetséges”. Hozzátette: a rendelet december 20-án lép hatályba, akkor pedig minden éttermet be kell zárjanak a tulajdonosaik, mert nem tudnak megfelelni az elvárásoknak, írja a Spotmedia.

Constantinescu viszont a kifogásokkal kapcsolatban kifejtette: mostanáig ezt kellett tenniük a készételt árulóknak. „A pacallevesről tudni kell, hogy milyen pacalból készül, a mindent tartalmazó shaorma esetén tudnunk kell, mi az a minden. Sokan gyerekkorunkban pelicanol ragasztót ettünk, lehet, hogy vannak olyanok, arra gondolnak, hogy belefőzik az ételbe ezt az aromát. Nem gondolják, hogy meg kellene tudnunk, mit eszünk?” – fejtegette a fogyasztóvédelmi hatóság elnöke.

Az ANCP vezetője elmondta: a csomagolt termékek címkéjéről megtudjuk, hogy mit tartalmaznak, ugyanezt kell bevezetni az éttermekben is.

„Ha egy csomagolt termék címkéjén megtaláljuk mind a felhasznált nyersanyagokat, mind az összetevőket, beleértve az élelmiszer-adalékanyagokat is, és megtudjuk a kalóriabevitelt, a kalóriaértéket, akkor miért ne tudnánk meg ezeket a dolgokat egy étteremben is? Ha kinyitok egy csomag kekszet, amit a boltban vettem a polcról, és ha mindezeket az információkat megtalálom a címkén, majd a tányérra teszem és eladom az étteremben, akkor megfosztom a fogyasztót attól az információtól, amit akkor kaphatott volna, ha a terméket a polcról vásárolta volna meg. Úgy gondolom, hogy fel kell számolni a diszkriminációt ezen a területen” – tette hozzá Horia Constantinescu.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!