Háborognak a vendéglátósok, amiért arra kötelezik őket, hogy kiírják, pontosan milyen élelmiszer-alapanyagokból dolgoznak

2022. október 21. – 11:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) elnökének rendelete szerint a vendéglőknek és a gyorsétkezdéknek tájékoztatniuk kell a klienseiket arról, hogy mit tartalmaz az általuk kínált ennivaló. Minden olyan összetevőt fel kell tüntetni a címkén, az étlapon vagy online rendelések esetén a weboldalon, melynek mennyisége meghaladja a 20 grammot egy adagban.

„Ha becsomagolt terméket vásárol valaki, a csomagoláson minden részletet megtalál a mennyiségekről és az összetevőkről. Ha viszont bármilyen vendéglátóhelyre megy, akár éttermekről, akár gyorséttermekről beszélünk, akkor az üzemeltetőtől függ, hogy megtudja-e pontosan, hogy mit eszik, vagy sem. Jogunk van tudni, hogy mit és mennyit eszünk, és hogy az állítólag természetes adalékanyagok valóban természetesek-e. A kezdeményezés egyébként a fogyasztók részéről érkezett.” – indokolta döntését Horia Constantinescu, az ANPC elnöke.

Nem mindenkinek tetszik viszont az ötlet. Nicolae Bucovală például, a Mamaia-Constanța Munkáltatói Szervezet elnöke is bírálta a rendeletet, amely – szerinte – azt is előírja, hogy az étlapon fel kell tüntetni, „mikor született a sertés, a marha vagy a csirke”. Úgy vélte, hogy a kezdeményezés „nevetséges”. Hozzátette: a rendelet december 20-án lép hatályba, akkor pedig minden éttermet be kell zárjanak a tulajdonosaik, mert nem tudnak megfelelni az elvárásoknak, írja a Spotmedia.

Constantinescu viszont a kifogásokkal kapcsolatban kifejtette: mostanáig ezt kellett tenniük a készételt árulóknak. „A pacallevesről tudni kell, hogy milyen pacalból készül, a mindent tartalmazó shaorma esetén tudnunk kell, mi az a minden. Sokan gyerekkorunkban pelicanol ragasztót ettünk, lehet, hogy vannak olyanok, arra gondolnak, hogy belefőzik az ételbe ezt az aromát. Nem gondolják, hogy meg kellene tudnunk, mit eszünk?” – fejtegette a fogyasztóvédelmi hatóság elnöke.

Az ANCP vezetője elmondta: a csomagolt termékek címkéjéről megtudjuk, hogy mit tartalmaznak, ugyanezt kell bevezetni az éttermekben is.

„Ha egy csomagolt termék címkéjén megtaláljuk mind a felhasznált nyersanyagokat, mind az összetevőket, beleértve az élelmiszer-adalékanyagokat is, és megtudjuk a kalóriabevitelt, a kalóriaértéket, akkor miért ne tudnánk meg ezeket a dolgokat egy étteremben is? Ha kinyitok egy csomag kekszet, amit a boltban vettem a polcról, és ha mindezeket az információkat megtalálom a címkén, majd a tányérra teszem és eladom az étteremben, akkor megfosztom a fogyasztót attól az információtól, amit akkor kaphatott volna, ha a terméket a polcról vásárolta volna meg. Úgy gondolom, hogy fel kell számolni a diszkriminációt ezen a területen” – tette hozzá Horia Constantinescu.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!