Moldovai sajtó: Törökországban képeztek ki fiatalokat, hogy rendbontást okozzanak Kisinyovban

2023. március 7. – 11:09

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 80 moldovai fiatalt képezhettek ki Törökországban arra, hogyan kell rendbontást okozni a kisinyovi tüntetéseken, számolt be a Jurnal.md. A moldovai portál szerint a felkészítőt az ország egyik legfőbb oroszbarát ereje, az elnökének neve után „Șor”-nak hívott párt szervezte.

A fiatalok hétfőn tértek haza, a repülőtéren a határőrök alapos ellenőrzésnek vetették alá őket. Ugyanakkor a moldovai sajtó is várta a csapatot, azonban hiába próbáltak meg kérdéseket feltenni a törökországi útjukkal kapcsolatban, nem kaptak válaszokat. A képsorok szerint zavarta őket a média érdeklődése, többen eltakarták az arcukat, és volt köztük, aki agresszíven lépett fel – kiütötte a telefont az őt kérdezni akaró riporter kezéből.

Raisa Novițchi, a határrendőrség szóvivője elmondta, a biztonsági kockázatok kizárása érdekében – a moldovai rendkívüli állapot, illetve az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború miatt – minden határátkelőhelyen alaposabb ellenérzést végeznek. Hozzátette: minden moldovai állampolgárt átengedtek a határon, senkit sem vettek őrizetbe.

A Jurnal.md forrásai szerint a fiatalok kiképzése arról szólt, hogy miként kell áttörni a rendőrkordonokat, illetve hogyan kell kövekkel és füstbombákkal dobálózni, hogy minél inkább fokozni tudják a rendbontást a tüntetések során.

Maia Sandu moldáv elnök február végén arról beszélt, hogy Oroszország puccsot készít elő, és az országa destabilizálására törekszik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!