Öthetes csecsemőt találtak az út szélén hagyva Szeben megyében

2023. március 7. – 17:03

Másolás

Vágólapra másolva

Egy öthetes magára hagyott csecsemőt találtak kedd reggel a Szeben megyei Mihályfalva határában lévő mezőn – írja a Turnul Sfatului helyi portál. A csecsemőre a nagyselyki (ehhez a községhez tartozik Mihályfalva) önkormányzat munkatársai találtak rá. A település polgármestere, Nicolae Șușa a lapnak azt mondta, épp közmunkára tartottak a környéken, amikor a furgonból meglátták az út szélén fekvő gyereket. A baba vastagon fel volt öltöztetve, de a földön feküdt. Egy cumisüveget is hagytak mellette. Az önkormányzat értesített a hatóságokat, akik azonosították az anyát. A csecsemőt a medgyesi kórházban ápolják. A hatóságok közlése szerint az egészségi állapota viszonylag jó, nincs jele hipotermiának.

A polgármester szerint az anya először tagadta, hogy az ő gyerekéről lenne szó, csak akkor ismerte el sajátjaként, amikor megérkeztek a rendőrök. Az ügyben a Szeben megyei gyermekjogvédelmi és örökbefogadási hatóság is vizsgálatot indított. A portálnak egyik illetékesük úgy nyilatkozott, hogy az anya már nem szeretne gondoskodni a gyerekről, így a kislányt hivatásos nevelőszülőknél fogják elhelyezni.

„Figyelembe véve, hogy ez a gyermek az elhanyagolás legsúlyosabb formájának, azaz elhagyásnak volt kitéve, a gyerekvédelem kérni fogja az anya szülői jogainak megszüntetését” – közölték az intézmény képviselői.

A polgármester szerint a 22 éves nagyekemezői nő élettársi kapcsolatban tartózkodott Mihályfalván. Akkor döntött úgy, hogy elhagyja a gyermekét, amikor az élettársa kitette őt a házából.

A múlt héten Szatmár megyében történt egy hasonló eset, akkor egy élettelen újszülöttet találtak az árokban Kakáktelepen. Akkor azt írtuk, hogy az országos gyermekjogvédelmi és örökbefogadási hatóság (ANPDCA) legfrissebb adatai szerint 2022 első kilenc hónapjában 276 újszülöttet és gyermeket hagytak sorsára romániai szülészeteken, kórházakban. Közülük 103 visszatért eredeti családjához, a többinek más megoldást kerestek a hatóságok.

Elena Tudor, az ANPDCA elnöke ezzel együtt is optimistán nyilatkozott akkor az Euronewsnak, szerinte Romániában évről évre egyre kevesebb gyermeket hagynak el a szüleik. 2012-ben, egy évtizeddel ezelőtt még több mint 1100 újszülöttet hagytak ott az ország szülészetein.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!