Maroscsüged önkormányzata szellemi lopással vádolta a román miniszterelnök robottanácsadóját

2023. március 3. – 14:39

Másolás

Vágólapra másolva

„Elnézést kérek a helyzetért. Lemondtam a kérdéses képről, és ígérem, hogy tanulok ebből a tapasztalatból” – közölte Facebook-oldalán Ion, a román fejlesztésű mesterséges intelligencia, amelyet Nicolae Ciucă miniszterelnök nemrég a tiszteletbeli tanácsadójaként mutatott be. A robotot a Fehér megyei Maroscsüged (Ciugud) önkormányzata ugyanis azzal vádolta, hogy reklámvideójához engedély nélkül használt fel egy képet, amely a helyi iskolában készült.

Ion Facebook-posztjából kiderült, hogy a kampányvideót nem a mesterséges intelligencia, hanem emberek készítették, akik ehhez a Román Közszolgálati Televízió (TVR) maroscsügedi iskolában készült riportjából használtak fel felvételeket, a TVR hozzájárulásával.

A robot bocsánatot kért, közölte, hogy nem fogja használni a kérdéses felvételt, illetve megköszönte a digitális átállás tíz elvét, amelyet az innovációról híres maroscsügedi önkormányzat szintén továbbított neki nyilvános levelében.

A maroscsügedi önkormányzat Facebook-oldalán azóta megjelent egy újabb üzenet, amelyben közlik, megbocsátanak Ionnak, sőt, eleve nem akarták befeketíteni és akkora felháborodást kelteni, amekkora végül a megjegyzésükből lett. Mint írták, szívesen közreműködnek az állammal Románia digitális felzárkóztatásában.

A Fehér megyei község többször a helyi digitalizációs stratégia és innováció miatt került be a hírekbe. Digitalizálták a közszolgáltatásokat, okos-óvodát alakítottak ki és a községek közül itt hívták le a legtöbb európai uniós forrást Romániában.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!