Vizsgálják a TikTok betiltásának lehetőségét a romániai közintézményekben

2023. március 2. – 10:29

Másolás

Vágólapra másolva

A kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős minisztérium vizsgálja annak lehetőségét, hogy az Európai Bizottság (EB) példáját követve tiltsa be a TikTok használatát a romániai intézményekben – jelentette ki szerdán Sebastian Burduja tárcavezető.

Az Agerpres szerint a minisztert annak kapcsán faggatták a témáról az újságírók, hogy az Európai Bizottság múlt héten bejelentette, az intézmény informatikai biztonságának javítása érdekében megtiltja munkatársai számára a kínai tulajdonban levő TikTok alkalmazás használatát a vállalati eszközökön. Az TikTokot az Európai Parlament dolgozói sem használhatják már a munkahelyi telefonjaikon, és Kanada is betiltotta a kormányzati eszközökön.

Burduja azt mondta, „az illetékes intézményekkel” vizsgálják egy hasonló intézkedés romániai bevezetésének lehetőségét.

Hozzátette, a Románia kiberbiztonságáról szóló törvény, amelyet kedden alkotmányosnak ítélt az alkotmánybíróság, megteremti a lehetőséget az állam számára, hogy hatékonyabban lépjen fel a „veszélyes helyzetekben”.

A miniszter emlékeztetett, hogy Románia törvénnyel tiltotta meg az orosz vírusirtó szoftverek beszerzését és használatát. Elmondása szerint egy múlt heti rendelettel „egy-két hónapos” határidőt szabtak meg a romániai intézmények számára az orosz szoftverek lecserélésére.

Arra a felvetésre, miszerint a szenátusnak és több törvényhozónak is van TikTok-fiókja, a tárcavezető azt mondta, „maximális komolysággal” kell kezelni a témát. „Amint elkészül az elemzés, döntés születik az ügyben” – tette hozzá Sebastian Burduja.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!