INSCOP: a PSD a legnépszerűbb, bejutási küszöb alatt az RMDSZ

2023. március 1. – 15:40

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) megrendelésére február 5. és 19. között készült közvéleménykutatás szerint a legtöbben a Szociáldemokrata Pártra (PSD) voksolnának, ha következő vasárnap szerveznének parlamenti választásokat Romániában, írta a News.ro. Az INSCOP felmérése szerint a Románia Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem érné el az 5 százalékos parlamenti bejutási küszöböt.

A megkérdezettek 47 százaléka menne el biztosan szavazni, 21 százaléka pedig biztosan nem.

A felmérés szerint azok között, akik biztosan elmennének szavazni és megjelölték politikai preferenciájukat is a PSD támogatottsága 31,7, a legutóbbi, decemberi felméréshez képest 0,2 százalékkal több, a PNL-re 22,3 százalék szavazna (2 százalékos növekedés), a Románok Egyesüléséért Szövetségre (AUR) 18,2 százalék (0,1 százalékos növekedés), a Mentsétek meg Romániát Szövetségre (USR) 11,2 százalék (0,3 százalékos növekedés), az RMDSZ-re pedig 4,6 százalék (a decemberi felmérést bemutató cikkek az RMDSZ támogatottságára nem tértek ki, de például a 2022 januárjában közzétett felmérési eredmények szerint a szövetség a jelenleginél kisebb, 4,2 százalékos támogatottságot mutatott).

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!