Inscop: A romániai pártok közül egyedül az AUR támogatottsága nőtt decemberben

2022. december 22. – 14:45

Inscop: A romániai pártok közül egyedül az AUR támogatottsága nőtt decemberben
Az AUR egyik szimpatizánsa a megnövekedett energiaárak és a kormány ellen tüntet Bukarestben, 2022. okt. 2-án – Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Inscop közvélemény-kutató intézet adatai szerint a romániai pártok közül az AUR az egyedüli politikai erő, amely decemberben az előző hónaphoz képest növelte támogatottságát – írja a G4Media alapján az MTI.

Továbbra is a kormánykoalícióban részt vevő Szociáldemokrata Pártra (PSD) adnák legtöbben szavazatukat, ha most rendeznének parlamenti választásokat, de támogatottsága egy hónap alatt csaknem 3,5 százalékponttal 31,5 százalékra csökkent. Több mint fél százalékpontot veszített népszerűségéből a nagykoalíció másik pártja, a Klaus Iohannis államfőt támogató jobboldali Nemzeti Liberális Párt (PNL) is, amelyet 20,2 százalékon mértek. Az ellenzéki, nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetségre (AUR) most a megkérdezettek 18,1 százaléka szavazna, ami két százalékpontos erősödést jelent november óta. Az internetnemzedék rendszerkritikus pártjaként alakult, szintén ellenzéki centrista Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) néhány tizedet rontva jelenleg 10,9 százalékos szavazatarányra számíthat. Az RMDSZ támogatottságára a felmérést ismertető cikk nem tér ki.

PSD: 31,5% (csökkenőben a novemberi 34,9%-ról)

PNL: 20,2% (csökkenőben a novemberi 20,8%-ról)

AUR: 18,1% (növekvőben a novemberi 16,1%-ról)

USR: 10,9% (csökkenőben a novemberi 11,2%-ról)


A 2020-as decemberi parlamenti választásokon elért eredményekhez képest a választási ciklus félidejénél készült felmérés

a PSD esetében 2,5 százalékpontos javulást, a PNL és az USR esetében 5-5 százalékpontos visszaesést mutat, míg az AUR 9 százalékpontos növekedése a választási eredménye megduplázását jelenti.

Remus Stefureac, az Inscop igazgatója rámutatott: a választások óta eltelt két évben a közvélemény-kutatások valamennyi román parlamenti párt esetében hullámzó támogatottságot mutattak, amit az egymást érő, gyakran egymásra tevődő válságoknak tulajdonít.


Az AUR egy évvel ezelőtt a teljes téli időszakban, majd idén szeptemberben is megelőzte a PNL-t és Románia második legnépszerűbb pártjává lépett elő.
A szakértő szerint 2023 és 2024 politikai tendenciái egyelőre megjósolhatatlanok, de úgy vélte: a választók inkább a felelősségteljes, komoly munkát fogják értékelni a demagógiával és populizmussal szemben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!