Omlásveszély miatt online oktatásra tér át egy temesvári iskola

2023. február 28. – 09:24

Másolás

Vágólapra másolva

A földrengés miatt veszélyeztetett épületek legmagasabb, 1-es kategóriájába sorolták a temesvári Francesco Nitti Közgazdasági Líceum egyik épületét, ezért 300 tanuló keddtől online oktatásra tér át, írta a Tion.ro helyi hírportál.

Ruben Lațcău, Temesvár alpolgármestere bejelentette, hogy az iskola épületét megerősítik, sőt, újabb emelettel látják el, és azt is hozzátette, hogy a városban jelenleg tíz iskolaépületet újítanak fel, amire 150 millió lejt különítettek el a helyi költségvetésből.

Bár már 2021 márciusában elkészült az a technikai jelentés, amely szerint a Corbului 7/C alatti iskola A épülete 1-es kategóriába került az omlásveszély miatt, a kormányhivatal ezt csak hétfőn vette észre, mert a polgármesteri hivatal korábban nem tájékoztatta erről, állította Mihai Ritivoiu prefektus. Az alpolgármester szerint azonban a kormány egyik napról a másikra hoz abszurd döntéseket, és ha valós felmérések léteznének az országban, akkor nagyon sok más iskola is 1-es fokozatú omlásveszélyesnek minősülne.

Ritivoiu hétfőn bejelentette, hogy az érintett iskolaépületben tanuló tíz középiskolai osztály másnaptól online oktatásra tér át. Mint mondta, arra kérte a megyei tanfelügyelőséget, hogy a polgármesteri hivatallal együtt találjon mihamarabb megoldást arra, hogy az épület helyreállításáig tanulhassanak egy másik iskolaépületben, akár délutáni váltásban.

Aura Danielescu főtanfelügyelő szerint a 300 diákot átmenetileg a 12-es iskola fogadhatja be.

A kormányhivatalok egyébként országszerte listát kellett készítsenek a kormány kérésére a földrengés esetén veszélyeztetett épületekről a februári Gorj megyei földrengések után, ezért került napirendre a téma.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!