Omlásveszély miatt online oktatásra tér át egy temesvári iskola

2023. február 28. – 09:24

Másolás

Vágólapra másolva

A földrengés miatt veszélyeztetett épületek legmagasabb, 1-es kategóriájába sorolták a temesvári Francesco Nitti Közgazdasági Líceum egyik épületét, ezért 300 tanuló keddtől online oktatásra tér át, írta a Tion.ro helyi hírportál.

Ruben Lațcău, Temesvár alpolgármestere bejelentette, hogy az iskola épületét megerősítik, sőt, újabb emelettel látják el, és azt is hozzátette, hogy a városban jelenleg tíz iskolaépületet újítanak fel, amire 150 millió lejt különítettek el a helyi költségvetésből.

Bár már 2021 márciusában elkészült az a technikai jelentés, amely szerint a Corbului 7/C alatti iskola A épülete 1-es kategóriába került az omlásveszély miatt, a kormányhivatal ezt csak hétfőn vette észre, mert a polgármesteri hivatal korábban nem tájékoztatta erről, állította Mihai Ritivoiu prefektus. Az alpolgármester szerint azonban a kormány egyik napról a másikra hoz abszurd döntéseket, és ha valós felmérések léteznének az országban, akkor nagyon sok más iskola is 1-es fokozatú omlásveszélyesnek minősülne.

Ritivoiu hétfőn bejelentette, hogy az érintett iskolaépületben tanuló tíz középiskolai osztály másnaptól online oktatásra tér át. Mint mondta, arra kérte a megyei tanfelügyelőséget, hogy a polgármesteri hivatallal együtt találjon mihamarabb megoldást arra, hogy az épület helyreállításáig tanulhassanak egy másik iskolaépületben, akár délutáni váltásban.

Aura Danielescu főtanfelügyelő szerint a 300 diákot átmenetileg a 12-es iskola fogadhatja be.

A kormányhivatalok egyébként országszerte listát kellett készítsenek a kormány kérésére a földrengés esetén veszélyeztetett épületekről a februári Gorj megyei földrengések után, ezért került napirendre a téma.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!