Szakmai találkozót kezdeményezne a MÚRE az újságírókat ért fenyegetések miatt

2023. február 28. – 19:53

Másolás

Vágólapra másolva

Még az idei év folyamán szakmai találkozót kezdeményezne a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE), hogy az erdélyi újságíró és közéleti közeg valamilyen módot találjon a közbeszéd általános romlásának megállítására, a gyűlöletbeszéd visszaszorítására – írja Szűcs László MÚRE-elnök az egyesület honlapján, kedden megjelent reakciójában azután, hogy múlt héten újabb erdélyi újságírót ért fenyegetés, ezúttal egy RMDSZ-es helyi önkormányzati képviselő részéről.

Ahogy arról a Trantelexen beszámoltunk, Kulcsár Árpád erdélyi újságíró egy, a Mércén február 20-án megjelent írásában azt fejtegette, hogy miért tartja a kisebbségben élő romániai magyarok számára nemkívánatosnak, sőt, veszélyesnek a terjedőben levő erdélyi Horthy-kultuszt. A szerző egy kézdivásárhelyi megemlékezésből indult ki, amelyet az Erdélyi Vitézi Rend szervezett egy Horthy-domborműnél. Erre reagálva Lukács Botond, a vitézi rend tagja, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) lemhényi (Kovászna megye) önkormányzati képviselője egy hozzászólásban fenyegette meg:

„Ami azt illeti, én vonok,nagyonn is,de nem az Erdélyben tartott meglékezésről, hanem rólad …… és vannak itt páran akik vonnának le rólad,de nem konzekvenciát hanem szíjat a hátadról ha erre vezetne utad csak szoltam,hogy tudd….”.

„Meggyőződésem szerint a vélemények különbözősége semmilyen körülmények között nem teszi megengedhetővé másik fél fenyegetését, sértegetését, még kevésbé a testi épségének vagy életének veszélyeztetésére történő utalásokat. Különösen egy választott tisztségviselő részéről – legyen az akár községi tanácsos – elfogadhatatlan ez a magatartás. A közélet és a média minden szereplőjének kötelessége lenne fellépni a kulturált közbeszéd visszaállításáért” – írja Szűcs állásfoglalásában. A MÚRE elnöke felidézi azt a korábbi esetet is, amikor a Mi Hazánk nemzetpolitikai kabinetjének vezetője Parászka Boróka felakasztásának a lehetőségéről beszélt nyilvános rendezvényen, ezzel kapcsolatban kifejti, hogy akkor a MÚRE a gyűlöletbeszéd minden formáját elítélve elhatárolódott az elhangzottaktól.

A MÚRE elnökének állásfoglalása csaknem egy hét után jelent meg a Kulcsár Árpádot ért fenyegetés után. Február 27-én nyílt levélben fordult hozzá a Pluralizmus Erdélyben csoport, levelükben azt írták, hogy a MÚRE „süket és néma” az újságíró megfenyegetésével kapcsolatban. A csoport szerint a sajtószabadság és az újságírók védelmét vállaló szervezetnek reagálnia kellett volna arra, hogy egy erdélyi újságírót fizikai erőszakkal fenyegettek meg, de erre az incidens után nem került sor.

Erre reagálva Szűcs kifejti:

„Ami az utóbbi napok dilemmáját jelentette számunkra: nem biztos, hogy kellő figyelmet kap minden esetben egy szervezeti állásfoglalás. Talán hatásosabb lenne párbeszéd kezdeményezése a politika, a közélet és a média szereplői között, hogy legalább itt, az erdélyi médiatérben képesek legyünk meghonosítani kulturáltabb hangnemet”.

Az állásfoglalás elején azt írta még, hogy a Pluralizmus Erdélyben csoport részéről nem érkezett hozzá személyes megkeresés, bár több csatornán is elérhető lett volna.

Frissítés: A csoport tagjai a szerkesztőségünknek elküldött üzenetben jelezték, hogy levelüket elküldték Szűcs László nyilvános e-mail címére, ezt utólag a MÚRE elnöke is elismerte.

Lukács Botond önkormányzati képviselőtől a Transtelex megkérdezte, hogy elfogadható viselkedésnek tartja-e egy politikai tisztséget viselő személy részéről az újságírók fenyegetését, amiért az kifejteti a véleményét egy Horthy-megemlékezésről. Lukács akkor azt ígérte, hogy amint ideje engedi, válaszol nekünk, azonban azóta sem érkezett reakció a felvetésünkre. Az üggyel kapcsolatban az RMDSZ részéről egyedül Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke válaszolt a megkeresésünkre.

„Nem hinném, hogy megfenyegette. Nem azt mondta, hogy ő személy szerint hasítana szíjat Kulcsár Árpád hátából. Annyit mondott, hogy ő a maga részéről konzekvenciákat von le. És hogy vannak páran, akik szíjat, de azt nem mondta konkrétan, hogy ő személy szerint, Lukács Botond hasítana szíjat az újságíró hátából” -mondta a tanácselnök akkor, amikor azt kérdeztük, hogy mi a véleménye az ügyről.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!