Ködös választ adott az UAD rektora a Mátyás király kolozsvári szülőházának elmaradó felújításáról

2023. február 28. – 13:10

Másolás

Vágólapra másolva

A Művészeti és Formatervezési Egyetem (UAD) szenátusa azután kért bővebb felvilágosítást a tulajdonában álló Mátyás-ház felújításáról, miután olyan információk kezdtek terjedni, hogy az egyetemet kiraknák az épületből, derül ki Eugen Savinescu rektor közleményéből. Erről sosem volt szó, hangsúlyozta Cseke Attila fejlesztési miniszter.

Cseke Attila az Erdély TV-ben jelentette be, hogy elmarad Mátyás király kolozsvári szülőházának tervezett felújítása, miután az épület tulajdonosaként az UAD elállt a korábbi megállapodástól.

Eugen Savinescu, aki 2023 januárjától tölti be az UAD rektori tisztségét, azt állítja, hogy nem tud arról, hogy az egyetem szenátusa korábban döntött volna valamit Mátyás király kolozsvári szülőházának felújításával kapcsolatban, vagy elutasította volna a fejlesztési minisztérium támogatását. A Maszolnak és a Cluj24-nek is eljuttatott válaszában viszont olyan korábbi értesülésekre utal, hogy a hatóságok részben vagy teljesen elvették volna az egyetemtől a műemlék épületet és a továbbiakban nem oktatási célra tervezték volna felhasználni. A rektor szerint elődjétől, Radu Morarutól és az egyetem vezetőtanácsától emiatt további felvilágosítást kért a szenátus, a fejleményekről azonban az egyetem közösségét nem értesítették.

Cseke Attila fejlesztési miniszter szerint azonban a felújítás támogatását már annak meghirdetése után egy hónappal, 2021. május 24-én írásban utasította vissza az UAD arra hivatkozva, hogy az egyetem szenátusa nem hagyta jóvá. A dokumentumot a Cluj24.ro közölte is. A tárcavezető leszögezte, hogy sosem volt szó arról, hogy az épület az állam tulajdonába kerüljön.

Eugen Savinescu rektor hangsúlyozta, hogy az egyetem nyitott az együttműködésre az állami- és a magánszféra szereplőivel is annak érdekében, hogy az épületet karban tartsák, és oktatási célokra használják. Nyilatkozatából azonban nem derül ki, hogy újrakezdik-e a tárgyalásokat a fejlesztési minisztériummal.

Az RMDSZ 2021 áprilisában jelentette be, hogy javaslatára a fejlesztési tárca támogatná Mátyás király kolozsvári szülőházának felújítását. A jelentős turisztikai vonzerőt jelentő műemlék a huszadik század közepe óta nem volt teljes körűen felújítva, hangsúlyozták. A közleményben valóban szó volt arról, hogy az épületet megnyissák a nagyközönség előtt, de azt is hozzátették, hogy továbbra is képzőművészeti oktatás folyna benne.

„A felújítást követően Mátyás király szülőháza ismét megnyílhatna, a közösség hasznára válhatna, megtelhetne élettel, és méltó jelképe lehetne Kolozsvárnak és Erdélynek. A restaurálás által Mátyás király szülőháza építészeti és történelmi örökségét megőrizhetjük és értékesítjük. Az épület ugyanakkor továbbra is szolgálná a képzőművészeti oktatást” – összegzett akkor Cseke Attila miniszter.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!