Elmarad Mátyás király kolozsvári szülőházának tervezett felújítása

2023. február 21. – 17:55

Másolás

Vágólapra másolva

Elmarad Mátyás király kolozsvári szülőházának tervezett felújítása, miután az épület tulajdonosaként a Művészeti és Formatervezési Egyetem (UAD) elállt a korábbi megállapodástól, írja a Maszol.

Mátyás szülőházának felújítását a fejlesztési minisztérium még 2021-ben vállalta. Cseke Attila miniszter az Erdély TV kedd esti 24 plusz műsorában mondta el (a 15. percnél kezdődik), hogy végül nem valósul meg az épület restaurálása, mert a felsőoktatási intézmény visszalépett a projekttől. Cseke állítása szerint a 2021-es bejelentés után még volt hajlandóság a Művészeti Egyetem vezetőségében, hogy elvégezzék a felújítást, de „utólag ez valamilyen oknál fogva megszűnt, és a Művészeti Egyetem visszalépett az ez irányú kéréstől”. A miniszter elmondása szerint amennyiben újra megfogalmazódik irányukba az épület felújítására vonatkozó kérés, szakmailag, technikailag tudnak segíteni.

A Maszol megkereste Oláh Emese kolozsvári alpolgármestert is kérdésben, az önkormányzat ugyanis a közvetítői szerepet vállalta az egyetem és a minisztérium között. Az alpolgármester közlése szerint akkor torpant meg a tárgyalás az egyetem és a szaktárca között, amikor közölték a felsőoktatási intézménnyel, az lenne az elvárásuk, hogy az épületben egy állandó emlékszobát hozzanak létre Mátyás király tiszteletére. Oláh Emese szerint ekkor a rektor megpróbált visszatáncolni, és azzal hárított, hogy ebben az ügyben az egyetem szenátusának kell döntenie.

Oláh Emese elmondta: az egyetem a minisztériumnak elküldött hivatalos átiratban végül arra hivatkozva utasította el a felajánlott támogatást, hogy a felújítási munkálatok idejére nem tudják hová költöztetni az épületben működő szakokat. Az alpolgármester szerint „ez ebben a formában nem igaz”, mert az önkormányzat felajánlott helyiségeket oktatási célra az egyetemnek, ám az egyetem a távolságra hivatkozva elutasította az ajánlatot.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!