Elmarad Mátyás király kolozsvári szülőházának tervezett felújítása

2023. február 21. – 17:55

Másolás

Vágólapra másolva

Elmarad Mátyás király kolozsvári szülőházának tervezett felújítása, miután az épület tulajdonosaként a Művészeti és Formatervezési Egyetem (UAD) elállt a korábbi megállapodástól, írja a Maszol.

Mátyás szülőházának felújítását a fejlesztési minisztérium még 2021-ben vállalta. Cseke Attila miniszter az Erdély TV kedd esti 24 plusz műsorában mondta el (a 15. percnél kezdődik), hogy végül nem valósul meg az épület restaurálása, mert a felsőoktatási intézmény visszalépett a projekttől. Cseke állítása szerint a 2021-es bejelentés után még volt hajlandóság a Művészeti Egyetem vezetőségében, hogy elvégezzék a felújítást, de „utólag ez valamilyen oknál fogva megszűnt, és a Művészeti Egyetem visszalépett az ez irányú kéréstől”. A miniszter elmondása szerint amennyiben újra megfogalmazódik irányukba az épület felújítására vonatkozó kérés, szakmailag, technikailag tudnak segíteni.

A Maszol megkereste Oláh Emese kolozsvári alpolgármestert is kérdésben, az önkormányzat ugyanis a közvetítői szerepet vállalta az egyetem és a minisztérium között. Az alpolgármester közlése szerint akkor torpant meg a tárgyalás az egyetem és a szaktárca között, amikor közölték a felsőoktatási intézménnyel, az lenne az elvárásuk, hogy az épületben egy állandó emlékszobát hozzanak létre Mátyás király tiszteletére. Oláh Emese szerint ekkor a rektor megpróbált visszatáncolni, és azzal hárított, hogy ebben az ügyben az egyetem szenátusának kell döntenie.

Oláh Emese elmondta: az egyetem a minisztériumnak elküldött hivatalos átiratban végül arra hivatkozva utasította el a felajánlott támogatást, hogy a felújítási munkálatok idejére nem tudják hová költöztetni az épületben működő szakokat. Az alpolgármester szerint „ez ebben a formában nem igaz”, mert az önkormányzat felajánlott helyiségeket oktatási célra az egyetemnek, ám az egyetem a távolságra hivatkozva elutasította az ajánlatot.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!