Az erőszakkal vádolt tanárok nem taníthatnának a fegyelmi eljárás alatt

2023. február 28. – 15:57

Másolás

Vágólapra másolva

Nem taníthatnak azok a tanárok, akik ellen a diákokkal vagy kollégáikkal szembeni feltételezett verbális vagy fizikai erőszak miatt fegyelmi eljárás folyik, a fizetésüket azonban megkapják, áll a tanügyi törvény hétfőn közzétett tervezetében.

A tervezet korábbi változatában még nem volt egyértelmű, hogy kik ellen irányuló erőszak esetén tiltják el a pedagógust a munkától, és az sem, hogy a bérével ezalatt mi történik, mutatott rá az Edupedu.ro oktatási szakportál.

Abban az esetben, ha a tanárt fizikai vagy verbális erőszakért, vagy az óvodások és iskolások testi vagy lelki épségét veszélyeztető tevékenységért, attitűdért megbüntetik, tíz évig nem vállalhat oktatói munkát a tanügyi rendszerben.

A jelenlegi törvény nem teszi lehetővé, hogy a fegyelmi eljárás idején megtiltsák a vizsgált tanárnak, hogy belépjen az osztályterembe, ezért volt szükség a módosításra, mondta el hétfőn Ligia Deca tanügyminiszter. Az erőszakkal gyanúsított tanárok azért kapják meg a bérüket addig is, amíg nem tanítanak, mert a munkához való jog megtagadása alkotmányellenes lenne.

A tanárok erőszakos viselkedésével kapcsolatban az iskolák titkárságán lehet feljelentést tenni a törvénytervezet szerint. A közvitára bocsátott jogszabálytervezet 204-207. paragrafusa tartalmazza az erőszakkal vádolt tanárokra vonatkozó javaslatokat.

Az erőszak alkalmazása a gyermeknevelésben továbbra is elég elterjedt Erdélyben. Amint a Gyulafehérvári Caritas online felmérésből kiderült, pofonnal fegyelmez minden második szülő, a szidalmazás pedig ennél is gyakoribb.

2022 októberében országos visszhangja lett annak az esetnek, amikor a Kovászna megyei Torján az iskola több tanulóját is bántalmazta a történelemtanár. Bár az iskola fegyelmi bizottsága vétkesnek találta, tovább taníthat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!