Az erőszakkal vádolt tanárok nem taníthatnának a fegyelmi eljárás alatt

2023. február 28. – 15:57

Másolás

Vágólapra másolva

Nem taníthatnak azok a tanárok, akik ellen a diákokkal vagy kollégáikkal szembeni feltételezett verbális vagy fizikai erőszak miatt fegyelmi eljárás folyik, a fizetésüket azonban megkapják, áll a tanügyi törvény hétfőn közzétett tervezetében.

A tervezet korábbi változatában még nem volt egyértelmű, hogy kik ellen irányuló erőszak esetén tiltják el a pedagógust a munkától, és az sem, hogy a bérével ezalatt mi történik, mutatott rá az Edupedu.ro oktatási szakportál.

Abban az esetben, ha a tanárt fizikai vagy verbális erőszakért, vagy az óvodások és iskolások testi vagy lelki épségét veszélyeztető tevékenységért, attitűdért megbüntetik, tíz évig nem vállalhat oktatói munkát a tanügyi rendszerben.

A jelenlegi törvény nem teszi lehetővé, hogy a fegyelmi eljárás idején megtiltsák a vizsgált tanárnak, hogy belépjen az osztályterembe, ezért volt szükség a módosításra, mondta el hétfőn Ligia Deca tanügyminiszter. Az erőszakkal gyanúsított tanárok azért kapják meg a bérüket addig is, amíg nem tanítanak, mert a munkához való jog megtagadása alkotmányellenes lenne.

A tanárok erőszakos viselkedésével kapcsolatban az iskolák titkárságán lehet feljelentést tenni a törvénytervezet szerint. A közvitára bocsátott jogszabálytervezet 204-207. paragrafusa tartalmazza az erőszakkal vádolt tanárokra vonatkozó javaslatokat.

Az erőszak alkalmazása a gyermeknevelésben továbbra is elég elterjedt Erdélyben. Amint a Gyulafehérvári Caritas online felmérésből kiderült, pofonnal fegyelmez minden második szülő, a szidalmazás pedig ennél is gyakoribb.

2022 októberében országos visszhangja lett annak az esetnek, amikor a Kovászna megyei Torján az iskola több tanulóját is bántalmazta a történelemtanár. Bár az iskola fegyelmi bizottsága vétkesnek találta, tovább taníthat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!