Horrorkörülményeket találtak a fogyasztóvédelmi felügyelők több romániai idősgondozó központban

2023. február 25. – 10:31

Másolás

Vágólapra másolva

Románia szerte ellenőrizték a fogyasztóvédelmi felügyelők az elmúlt hetekben az idősgondozó központokat: rossz higiéniai körülményeket, lejárt szavatosságú élelmiszereket, nem megfelelő lakhatási körülményeket találtak.

Az ellenőrök úgy döntöttek, 53 ilyen gondozó intézmény tevékenységét függesztik fel.

Az érintett öregotthonok Bukarestben és 19 másik megyében találhatók. Sebastian Hotca, a fogyasztóvédelmi hivatal alelnöke szerint felháborító, hogy egyes vállalkozók, illetve a gondozási központok vezetői milyen embertelenül tudnak viselkedni.

Elfogadhatatlan az idős emberek ilyen szintű kihasználása, illetve az, hogy a pénzükért nem megfelelő minőségű szolgáltatásban részesülnek – hívta fel a figyelmet a horrorkörülményekre a tisztviselő.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) országszerte több száz idősgondozó központot bírságolt meg összesen több mint 2,6 millió lejre, miután számos szabálytalanságot talált, többek között lejárt szavatosságú élelmiszereket, koszt, egészségtelen és felújítatlan helyiségeket. A hivatal sajtóközleményében azt írta, hogy az elmúlt hetekben széleskörű kampányt folytatott annak ellenőrzésére, hogy az idősek otthonaiban országszerte hogyan tartják be a jogszabályokat, ezért 416 ellenőrzést végeztek.

„Elfogadhatatlan, hogy gúnyt űzve kínálnak nekik szolgáltatásokat, és pusztán a profitszerzés hajtja őket, anélkül, hogy belegondolnának, a szüleik vagy a nagyszüleik is lehetnének az érintett emberek” – mondta Sebastian Hotca, az ANPC alelnöke.

Az ellenőrző csoportok mindent is láttak ezekben az idősgondozó központokban: a szálláshelyek túlzsúfoltságát vagy nem megfelelő helyiségekben való elhelyezést; lejárt szavatosságú élelmiszerek használatát; a potenciálisan allergén összetevők említésének hiányát az étlapon, vagy akár a szakképzett személyzet által jóváhagyott étlapok hiányát; a termékek egészségtelen tárolását; koszos konyhákat, repedt és törött edények használatát.

Ami a lakhatási körülményeket illeti, ott is bőven akadt feketelistás dolog: a fürdőszobákban sok helyen nem működtek a vízcsapok; a hálószobákban és mosdókban rossz higiéniai körülmények uralkodtak; hiányoztak a huzatok a párnákon és matracokon; rozsdásak voltak az ágykeretek.

A feltárt szabálytalanságok következtében 322 bírságot szabtak ki több mint 2,6 millió lej értékben, valamint 287 írásbeli figyelmeztetést osztottak ki az érintett gondozó központoknak. Fehér, Arad, Bihar, Beszterce-Naszód, Brassó, Krassó-Szörény, Călărași, Kolozs, Kovászna, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hargita, Hunyad, Prahova, Szatmár, Temes, Vrancea, Bákó megyék és Bukarest is érintettek: 53 intézményben szüntették be ideiglenesen a szolgáltatásokat.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!