Letartóztatták Bukarestben a Hezbollah terrorista csoport egyik legfontosabb finanszírozóját

2023. február 25. – 16:34

Másolás

Vágólapra másolva

A világ legkeresettebb terroristáinak listáján szereplő Mohammad Ibrahim Bazzit letartóztatták Bukarestben. A libanoni-belga kettős állampolgár a Hezbollah terrorista csoport egyik legfontosabb finanszírozója volt.

A Hezbollah gazdag és veszélyes terrorszervezet, évente mintegy 700 millió dollárt kap Irántól, és több száz millió dollárt szerez drogcsempészet és fegyverkereskedelem útján. Az Egyesült Államok terrorszervezetként tartja számon, de az Európai Unió országaiban többnyire csak a szervezet katonai szárnyát tiltották be, ami egyáltalán nem akadályozza meg a szervezet működését Európában. Azok a személyek, akik az úgynevezett politikai szárnyhoz tartoznak, továbbra is büntetlenül részt vehetnek társadalmi, politikai és pénzügyi tevékenységekben az unió területén, annak ellenére, hogy tevékenységük sokszor a Hezbollah terrorista céljait szolgála.

Az 58 éves Mohammad Ibrahim Bazzi, akit az Egyesült Államok 2018-ban globális terroristának bélyegzett, amikor 10 millió dollárt ajánlott fel a hollétéről szóló információkért, az évek során több millió dollárt juttatott a Hezbollahnak – közölték az amerikai hatóságok. Breon Peace amerikai ügyész elmondta, hogy Bazzi és a 78 éves Talal Chahine libanoni állampolgár kiadatását a brooklyni szövetségi bíróságon múlt hónapban benyújtott vádiratban foglalt vádak alapján kérték.

„Mohammad Bazzi úgy gondolta, hogy titokban több százezer dollárt tud az Egyesült Államokból Libanonba szállítani anélkül, hogy a bűnüldöző szervek észrevennék” – áll Peace közleményében. „A mai letartóztatás bebizonyítja, hogy Bazzi tévedett.”

A Bazzi és Chahine ellen emelt vádak között szerepel az amerikai magánszemélyek arra való rávezetése, hogy jogellenes tranzakciókat hajtsanak végre egy globális terroristával, valamint a pénzmosással kapcsolatos összeesküvés. Nem volt világos, hogy ki fogja képviselni a férfiakat, amikor megérkeznek az Egyesült Államokba.
Daniel J. Kafafian, a New Jersey-i kábítószer-ellenes hatóság megbízott vezetője szerint a vádlottak „kísérletet tettek arra, hogy folyamatos pénzügyi támogatást nyújtsanak a Hezbollahnak, egy sokak haláláért és pusztításért felelős külföldi terrorszervezetnek”.

A román bűnüldöző hatóságok pénteken vették őrizetbe Bazzit, miután Bukarestbe érkezett – áll a letartóztatását bejelentő közleményben. Az amerikai nyomozók szerint Bazzi és Chahine összeesküvést szőttek, hogy kényszerítsenek vagy rávegyenek egy magánszemélyt az Egyesült Államokban arra, hogy felszámolja érdekeltségeit néhány michigani ingatlanvagyonban, és titokban több százezer dollárnyi bevételt utaljon ki az Egyesült Államokból Bazzi és Chahine számára Libanonba. Bazziékat lehallgatták, és a felvételek azt bizonyítják, hogy a két férfi által összegyűjtött összegeket a Hezbollahnak juttatták volna.

Az 1982-es alapítású Hezbollah, főként az iráni rezsim támogatásával és finanszírozásával több támadást hajtott végre Európában is. Eltérített egy Rómából Athénba tartó repülőgépet, lebombázott egy koppenhágai zsinagógát és tizenhárom támadást szervezett Párizsban. 2012-ben a Hezbollah tagjai megtámadtak egy reptéri buszt a bulgáriai Burgaszban, hat emberrel végeztek. Csehországban 2014-ben a Hezbollah egyik fegyverkereskedőjét kellett letartóztatni, négy évvel később pedig hatalmas kibertámadást szerveztek az ország ellen.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!