Tízből hat romániai fél attól, hogy Romániára is átterjedhet az ukrajnai háború

2023. február 24. – 15:43

Másolás

Vágólapra másolva

A romániaiak nagyjából kétharmada, 62%-a szeretné, ha az ország támogatná Ukrajnát az Oroszország elleni háborújában, írja a G4Media az IRES közvélemény-kutató pénteken publikált friss felméréséből, amelyben a romániaiak attitűdjét vizsgálták az ukrajnai háborúval kapcsolatban

Ez azért is érdekes, mert úgy látszik, ahány felmérés, annyi eredmény. Legalábbis az IRES számai a támogatásról jelentősen eltérnek az Eurobarométer csütörtökön közzétett adataitól, amiből az derült ki, hogy a romániaiak ellenzik leginkább az Ukrajnának nyújtott támogatást, mind a humanitárius, mind az anyagi, mind a háborús menekültek befogadása tekintetében az utolsók között volt az ország.

Bár a román hatóságok eddig nem erősítették meg, hogy az ország fegyvert vagy lőszert szállított volna Ukrajnának, a megkérdezettek 47%-a állítja, hogy tudomása szerint küldtünk. Az a legfurcsább, hogy amikor arra kérdeztek rá, hogy Romániának miként kellene támogatnia Ukrajnát a következő időszakban, a válaszadók 92%-a szerint humanitárius segély formájában kellene. Az Eurobarométer adatai szerint ezzel szemben a romániaiak 25%-a helyteleníti, hogy humanitárius segélyt nyújtsunk a háborúban érintett embereknek – és nálunk a legnagyobb ez az arány.

Az IRES felmérése szerint a romániaiak 91%-a szerint kell segíteni a szomszédos országból menekülteknek, az Eurobarométer felmérésben ezzel szemben a megkérdezettek 24%-a mondta azt, hogy inkább nem kellene őket befogadni. Az Ires felmérése szerint a megkérdezettek 42%-a szerint Romániának fegyvereket kellene küldenie Ukrajnába, míg az Eurobarométer szerint 55% helyesli a fegyvervásárlások finanszírozását.

Az IRES felméréséből egyébként az derül ki, hogy 10 romániaiból 6 fél egy esetleges romániai orosz inváziótól, sőt 25%-uk szerint ez valószínűsíthetően meg is fog történni. Az inváziótól való félelem a hat hónappal korábbi felméréshez képest kissé emelkedett, de a konfliktus kezdetéhez képest csökkent. Leginkább a Moldvában élők gondolják azt, hogy bekövetkezhet Románia orosz inváziója.

10-ből 5 romániai pedig érezte vagy érzi magát még mindig veszélyben az országban. Ebben az esetben is inkább a moldvaiakra jellemző, hogy veszélyben érzik magukat. A megkérdezettek 13%-a mondta azt, hogy a háború kitörése után gondolt már arra, hogy elhagyja az országot, míg 29%-a jelentette ki, hogy komolyan megfontolná Románia elhagyását, ha a háború átterjedne Romániára. Az ország elhagyására érthető módon leginkább a 18-35 év közötti fiatalok gondolnak.

Ugyanakkor 10-ből 8 romániai bízik abban, hogy a NATO képes megvédeni a térség országait. A készítők megjegyzik, a háború kitörése óta most mérték a legmagasabb szinten a NATO-val szemben bizalmat.

A válaszadók 16%-a vélte úgy, hogy az ukrajnai háború még legalább 5 évig is el fog tartani. A többség ennél derűlátóbb, 37%-uk nyilatkozta azt, hogy szerinte még az év vége előtt befejeződik.

A felmérés szerint a romániaiak érzelmei az elmúlt hat hónapban nem nagyon változtak a háborúval kapcsolatban, a félelem dominálja őket. A romániaiak nagyjából harmada mondta, hogy az ukrajnai háborúval kapcsolatban ez a legerősebb érzése. Utána következik az aggodalom és a szorongás (13%).

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!