A romániaiak ellenzik leginkább az EU-ban az Ukrajnának nyújtott humanitárius támogatást

2023. február 24. – 10:24

Másolás

Vágólapra másolva

A romániaiak ellenzik leginkább a háború sújtotta Ukrajnának nyújtott uniós támogatás, írja a G4Media az Európai Bizottság csütörtökön közzétett Eurobarométer-felmérésre hivatkozva. A közvélemény-kutatást januárban és februárban készítették, még a Bisztroje-csatorna ügyének kirobbanása előtt.

A romániaiak 25%-a helyteleníti, hogy humanitárius segélyt nyújtsanak a háborúban érintett embereknek, ami a legmagasabb arány az EU-s tagországok között, messze lemaradva következik utánunk Bulgária, ahol a megkérdezettek 15%-a nem ért egyet a humanitárius segélyekkel. A legalacsonyabb az elutasítás aránya Hollandiában, Litvániában és Luxemburgban (1%) az ilyen jellegű segítségnyújtásnak.

A csehek után második helyen állnak romániaiak a háborús menekültek befogadásának elutasításában, a megkérdezettek 24%-a mondta azt, hogy inkább nem kellene őket befogadni. A cseheknél 26%-os ez az arány, míg bolgárok és az ukránok 19%-kal következnek utánunk.

A romániai lakosság 35%-a nem nyújtana anyagi támogatást Ukrajnának. Ezzel is a sereghajtók közé tartozunk az EU-s tagállamok között. Ennél magasabb elutasítottsága csak Szlovákiában (42%), Bulgáriában (37%) és Csehországban (37%) mérték a kérdésben.

Az Oroszországgal szembeni uniós szankciókat a romániak 67%-a helyesli, 25%-a pedig határozottan elutasítja. Összesen hat EU-s tagállamban magasabb az elutasítók aránya, köztük például Magyarországon is, ahol a megkérdezettek 39%-a ellenzi a szankciókat. Ebből a szempontból Szlovákia jár az élen, ott a válaszadók 44%-a ellenzi.

Az Ukrajnának szánt fegyvervásárlások finanszírozását a románok 55%-a helyesli, 36%-uk pedig helyteleníti. Összesen kilenc EU-tagországban magasabb az elutasítók aránya, mint Romániában, köztük Görögország vezet 59%-kal.

Az Ukrajna ellen indított orosz offenzíva első évfordulója alkalmából készített értékelésből kiderül, hogy EU-s szinten válaszadók 91%-a egyetért az Ukrajnának nyújtott humanitárius segítségnyújtással, és 88%-uk támogatja a háború elől menekülő emberek befogadását. Ukrajna pénzügyi támogatását a megkérdezettek 77%-a helyesli, míg az Oroszországgal szembeni szankciókkal 74%-uk ért egyet. Az európaiak 65%-uk ért egyet a fegyvervásárlások finanszírozásával.

Összességében az európai polgárok 56%-a továbbra is elégedett az Európai Uniónak az Ukrajna elleni orosz invázióra adott válaszával.

A felmérés egészét itt lehet elolvasni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!