1,6 millió dolláros amerikai beruházással Nagyváradon egészségügyihulladék-sterilizáló üzemet nyitottak

2023. február 23. – 14:20

Másolás

Vágólapra másolva

A 16 országban működő amerikai Stericycle romániai leányvállalata egészségügyihulladék-sterilizáló üzemet nyitott Nagyváradon. A beruházás 1,6 millió dollárt tett ki, és a nagyváradi vállalatot a legmodernebb egészségügyi hulladékfeldolgozó létesítményként jellemzi a cég. Az üzem az észak-nyugati régió megyéinek kórházaiból, egészségügyi rendelőiből és klinikáitól gyűjti össze az veszélyes hulladékot, amelyet korszerű és környezetkímélő technológiával sterilizál.

Az új létesítmény kapacitása meglehetősen nagy, évente 800 tonna orvosi hulladék feldolgozására képes. Az egészségügyi hulladékok kezelése szigorúan szabályozott terület, amely nagy jelentőséggel bír a közegészségügy szempontjából.

A nagyváradi üzem állami és magán egészségügyi intézményeknek egyaránt dolgozik, nemcsak Bihar megyében, hanem az egész észak-nyugati régióban.

„Az új egységünk fontos beruházás az egészségügyi ágazat számára, mivel az egyik legmodernebb egészségügyi hulladékfeldolgozó egységünk Romániában. Itt a legmodernebb technológiát alkalmazzuk a területen, fontos támogatást nyújtva a régió egészségügyi iparának, kiszolgálva a kórházakat, valamint az állami és magán egészségügyi intézményeket” – mondta Iulia Nartea vezérigazgató.

Elmondása szerint az új állomás nagy nyomás alatt lévő gőzzel és magas hőmérsékleten sterilizálja és fertőtleníti a térség egészségügyi intézményeiből összegyűjtött egészségügyi hulladékot, ez a módszer hatékonyan „kiküszöböli a fertőzésveszélyt, így védi a helyi közösséget és a környezetet”.

A nagyváradi új állomás projektje két évvel ezelőtt indult, és ez a hetedik ilyen jellegű üzem Romániában. A cég mintegy 17 000 egészségügyi intézménnyel dolgozik együtt, és több mint 300 embert foglalkoztat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!