617 kárigényt hagytak jóvá a biztosítótársaságok az elmúlt napok földrengései után

2023. február 23. – 08:46

Másolás

Vágólapra másolva

A biztosítótársaságok február 21-ig országosan 617 kárigényt hagytak jóvá az elmúlt napok földrengései után – derül ki Országos Biztosítók és Viszontbiztosítók Szövetségének (UNSAR) szerdán közzétett összesítéséből.

Közleményében a UNSAR figyelmeztetett arra, hogy országos szinten a lakások mindössze 20 százaléka rendelkezik kötelező biztosítással (PAD), és Gorj megyében ez az arány még alacsonyabb, 9 százalék körüli, pedig földrengés az egyik olyan kockázat, amelytől a romániaiak az otthonaikat a leginkább féltik.

A 21 biztosítótársaságot tömörítő szövetség emlékeztetett arra, hogy a kötelező lakásbiztosítás a földrengések, árvizek és földcsuszamlások okozta károkat fedezi az ingatlan típusától függően 10.000 és 20.000 euró közötti összegig.

Az UNSAR adatai szerint a romániai lakások 17 százalékának van fakultatív biztosítása, amit csak olyan lakástulajdonosok köthetnek, akiknek már van kötelező biztosításuk. A fakultatív biztosítás a tűz, robbanás, illetve a víz-és csatornavezeték meghibásodása okozta károkat és a szomszédoknak okozott károkat is fedezi.

„A közelmúlt eseményei emlékeztettek minket arra, hogy mennyire sebezhetőek vagyunk, még akkor is, ha gyakran azt gondoljuk, hogy velünk ilyesmi nem történhet meg. Éppen ezért kell odafigyelnünk mindenre, ami otthonunk és szeretteink védelmét szolgálja” – idézte a közlemény Alexandru Ciuncant, az UNSAR elnökét.

A kormány is próbálja felkészíteni a lakosságot, hogy miként érdemes a földrengésekre felkészülni. Egy szerdán elfogadott kormányhatározat szerint mostantól az állami hatóságok és intézmények kötelesek a honlapjukon jól látható helyen elhelyezni a vészhelyzetre felkészítő fiipregătit.ro platformra mutató linket.

A fiipregătit.ro weboldalt a belügyminisztérium katasztrófavédelmi főosztálya (DSU) hozta létre. Ez a hivatalos információforrás tájékoztatja a polgárokat arról, hogyan viselkedjenek vészhelyzetekben vagy katasztrófák esetén. Egyébként ennek az oldalnak a tanácsait foglaltuk össze legutóbb, amikor arról írtunk, hogy mit kell tenni, hogyan érdemes viselkedni földrengés esetén. Az oldalon egyébként nem csak földrengés esetére van figyelmeztetés, hanem többek között árvizek, viharok és nukleáris katasztrófák esetére is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!