Nemzetközi oknyomozó újságírói díjra jelölték Emilia Șercant

2023. február 23. – 11:00

Másolás

Vágólapra másolva

#AllForJan oknyomozó újságírói díjra jelölték Emilia Șercan újságírót. A díj Ján Kuciak, a 2018-ban meggyilkolt fiatal szlovák oknyomozó újságíró munkája és öröksége előtt tiszteleg. Emilia Șercan a 2022 januárjában a PressOne-on megjelent, Nicolae Ciucă miniszterelnök plagizált doktori disszertációjáról szóló cikkével pályázott és került a három jelölt közé. A díj nyertesét jövő héten jelentik be.

„Számomra a puszta jelölés is legalább annyira számít, mint maga a díj”

– írta Șercan a Facebookon. A nemzetközi zsűri Emilia Șercan mellett két ukrán újságíró, Anna Myroniuk és Alexander Khrebet cikkét, illetve az Investigative Reporting Lab egyik tényfeltárását jelölte a legjobb három közé. Anna Myroniuk és Alexander Khrebet a háború kezdetén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezdeményezésére létrehozott Nemzetközi Légióval kapcsolatos vezetői visszaélésekről írt cikkükkel érdemelték ki a jelölést, míg az Investigative Reporting Lab észak-macedóniai oknyomozó riporterei az elmúlt 50 év egyik legnagyobb dél-európai egészségügyi botrányát tárták fel, amelyben egy államilag támogatott magánkórház szándékosan megtévesztette a Covid-19-cel kezelt betegeket, hogy illegális klinikai kísérleteket végezhessenek rajtuk.

Az elmúlt hét év során Emilia Șercan újságíró mintegy 50 olyan plágiumügyet tárt fel, amelyekben fontos politikusok érintettek: olyan minisztereket, ügyészeket és bírákat leplezett le, akik megszegték a szabályokat könyvek, tudományos cikkek vagy doktori disszertációk közzétételekor. Legutóbb Nicolae Ciucă román miniszterelnök és Lucian Bode belügyminiszter, illetve Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter kerültek a vizsgálódásai középpontjába. Az újságíróval tavaly decemberben készítettünk interjút.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!