Antal Árpád: újraindítjuk a zászló elfogadtatásának folyamatát

2023. február 23. – 09:57

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyan a legfelsőbb bíróság semmissé nyilvánította a Sepsiszentgyörgy zászlóját elfogadó kormányhatározatot, de a zászlót elfogadó tanácshatározatot nem. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint így újraindítják a zászló elfogadásának folyamatát, és a tanácshatározatból kiindulva újra felterjesztik azt – derült ki a politikus Facebookon közzétett bejegyzéséből.

A polgármester szerint teljesen értetlenül áll a döntés előtt, „hiszen a zászlót minden illetékes szinten a megfelelő módon szentesítették, engedélyezték”.

„Én azt gondolom, hogy egy közösségi szimbólumról nem egy bíróságnak kell döntenie, hanem a közösség választott testületének, az önkormányzati képviselőknek” – írta posztjában.

A Háromszék napilap ugyanakkor azt írja, hogy a perben a város oldalán csatlakozó Sepsireform Egyesület az ügyet továbbviszi Strasbourgba. Jogi képviseletének ellátását a kisebbségi jogokért küzdő Székely Figyelő Alapítvány biztosítja.

A lap összefoglalója szerint Sepsiszentgyörgy hivatalos címerét 2007-ben fogadta el a kormány, és ezt követően döntött a városi tanács egy zászló elfogadásáról. A tanácshatározat ellen akkor a prefektus indított pert, mondván, Romániában nem rendelkezik jogszabály a zászlók elfogadásáról. Végül 2015-ben született meg a közigazgatási zászlók elfogadását és használatát szabályozó törvény. A városi tanács azonnal lépett, elfogadott egy zászlót, de annak hivatalossá tételét egészen 2021-ig gáncsolták. A kormányhatározatot Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma támadta meg, és alapfokon nyert a brassói Táblabíróságon. A Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék elutasította Sepsiszentgyörgy fellebbezését.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!