Antal Árpád: újraindítjuk a zászló elfogadtatásának folyamatát

2023. február 23. – 09:57

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyan a legfelsőbb bíróság semmissé nyilvánította a Sepsiszentgyörgy zászlóját elfogadó kormányhatározatot, de a zászlót elfogadó tanácshatározatot nem. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint így újraindítják a zászló elfogadásának folyamatát, és a tanácshatározatból kiindulva újra felterjesztik azt – derült ki a politikus Facebookon közzétett bejegyzéséből.

A polgármester szerint teljesen értetlenül áll a döntés előtt, „hiszen a zászlót minden illetékes szinten a megfelelő módon szentesítették, engedélyezték”.

„Én azt gondolom, hogy egy közösségi szimbólumról nem egy bíróságnak kell döntenie, hanem a közösség választott testületének, az önkormányzati képviselőknek” – írta posztjában.

A Háromszék napilap ugyanakkor azt írja, hogy a perben a város oldalán csatlakozó Sepsireform Egyesület az ügyet továbbviszi Strasbourgba. Jogi képviseletének ellátását a kisebbségi jogokért küzdő Székely Figyelő Alapítvány biztosítja.

A lap összefoglalója szerint Sepsiszentgyörgy hivatalos címerét 2007-ben fogadta el a kormány, és ezt követően döntött a városi tanács egy zászló elfogadásáról. A tanácshatározat ellen akkor a prefektus indított pert, mondván, Romániában nem rendelkezik jogszabály a zászlók elfogadásáról. Végül 2015-ben született meg a közigazgatási zászlók elfogadását és használatát szabályozó törvény. A városi tanács azonnal lépett, elfogadott egy zászlót, de annak hivatalossá tételét egészen 2021-ig gáncsolták. A kormányhatározatot Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma támadta meg, és alapfokon nyert a brassói Táblabíróságon. A Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék elutasította Sepsiszentgyörgy fellebbezését.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!